Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Opleidingsbedrijf Installatiewerk fraudeerde met Europese subsidies

20 december 2018 12:10 Aangepast: 21 december 2018 08:45
Archiefbeeld van een werkplaats met jongeren, niet van Installatiewerk Midden. Beeld © ANP

Opleidingsbedrijf Installatiewerk Midden heeft tussen 2009 en 2011 gefraudeerd met Europese subsidies, en moest daarom ruim 164.000 euro terugbetalen. De daarvoor verantwoordelijke directeur kon desondanks vertrekken met een goede regeling voor vervroegde uittreding.

Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden vonnis van de rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht.

Opleidingsinstituut

Installatiewerk Midden uit Utrecht is een regionaal opleidingsinstituut, dat jongeren opleidt voor de installatiebranche. De organisatie verzorgt niet alleen de opleiding, maar detacheert de leerlingen ook direct bij werkgevers.

Als de jongeren tijdelijk geen werk hebben, krijgen zij extra lessen en loopt hun salaris door. Ter compensatie van de extra kosten kan de stichting in die gevallen aanspraak maken op subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF), die via gemeenten worden uitgekeerd.

Vervalste urenbriefjes

Begin 2012 viel het de gemeente Hilversum op dat Installatiewerk Midden méér dan andere opleidingsbedrijven zogeheten 'bankzitters' declareerde. De gemeente begon daarom een onderzoek naar de subsidieaanvragen uit de periode 2009-2011.

Tijdens een intern vooronderzoek stelde een medewerkster van de financiële administratie vervolgens dat zij onder druk van de voormalig directeur en hoofd financiën urenbriefjes had vervalst. Zo konden leerlingen die waren gedetacheerd bij werkgevers, toch bij de gemeente worden opgegeven als bankzitters.

Op die manier incasseerde Installatiewerk Midden méér ESF-subsidie. Als gevolg van de fraude moest de opleidingsorganisatie ruim 164.000 euro terugbetalen.

Riante vertrekregelingen

De directeur die voor het gesjoemel verantwoordelijk was, vertrok in de zomer van 2011. Tijdens de receptie werd hij nog geprezen als 'een man die nogal eens voor de troepen uitloopt, ongewoon energiek en creatief is, en iedereen meekrijgt in zijn plannen'.

Na zijn afscheid in de zomer van 2011 blijkt hij nog een jaar te zijn doorbetaald. Daarna kreeg hij volgens het opleidingsbedrijf een goede regeling voor vervroegde uittreding.

Ontslag lastig

De manager financiën, die eveneens bij het gesjoemel was betrokken, kreeg ook een goede regeling voor vervroegde uittreding, en een gouden handdruk van 65.000 euro.

Het bestuur zou daartoe zijn overgegaan, nadat een arbeidsrechtadvocaat had gewaarschuwd dat ontslag op staande voet lastig zou worden. Beide mannen hadden een lange en goede staat van dienst, en hadden zichzelf niet verrijkt met het gesjoemel.

Rechtszaak

De fraude wordt beschreven in een uitspraak die de rechtbank Midden-Nederland in 2016 deed, maar vrijdag pas openbaar werd. Tijdens de rechtszaak probeerde het opleidingsinstituut de miljoenenschade van een omstreden nieuwbouwproject te verhalen op de voormalige bestuurders.

Het opleidingsbedrijf verloor die zaak, en eerder dit jaar ook het hoger beroep. Volgens de rechter waren de bestuurders niet aansprakelijk voor de schade die het opleidingsbedrijf heeft geleden.

'Onduidelijkheden'

Volgens Wim Smit, de ex-voorzitter van het bestuur dat destijds toezicht hield op de directie, was er bij de subsidiezaak geen sprake van fraude, maar onduidelijkheden omtrent de declaraties.

"Ik zou het woord fraude niet willen gebruiken. Het ging om onduidelijkheid over het precieze tijdstip waarop onze jongeren werkeloos waren, voordat zij weer elders in dienst traden. Het omstreden bedrag was beperkt; zo'n 5000 à 6000 euro."

Volgens Smit betaalde het opleidingsbedrijf vooruitlopend op de uitkomst van het onderzoek alvast het volledige subsidiebedrag terug, met de bedoeling om later een juiste declaratie in te dienen. "Maar dat is door de huidige directie nooit meer gedaan."

Dubbele boekhouding

De huidige directeur van Installatiewerk Midden, Herriët Weegenaar, wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. "De subsidiekwestie speelde voor mijn tijd. Ik kan daar niet over naar buiten treden. Ik wil geen proces aan mijn broek. Ook zit Installatiewerk niet op dergelijke publiciteit te wachten. En de vertrekregeling van mijn voorganger is geregeld door het voormalige bestuur."

Weegenaar benadrukt wel dat het gesjoemeld met subsidieaanvragen bewust heeft plaatsgevonden. "Er werd een dubbele boekhouding gevoerd, met vervalste handgeschreven briefjes. Van misverstanden was dus geen sprake."

Onterechte subsidies

Volgens een onderzoek dat de externe accountant instelde, zou zijn gebleken dat er voor 118.000 euro onrechtmatig is gedeclareerd.

Ook de Utrechtse rechtbank stelde vast dat er is gesjoemeld. "Het staat vast dat er door Installatiewerk vervalste urenbriefjes zijn ingediend bij de gemeente om onterecht ESF-subsidies te verkrijgen", aldus het vonnis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van