Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Pitch

De bodem in China is bereikt

19 december 2018 15:34 Aangepast: 19 december 2018 15:44
Beeld © Beurs Inside

Aan het einde van een volatiel jaar, komt Lukas Daalder met een volatiele belegging. Hij tipt voor de komende tijd Chinese aandelen. Hij denkt dat de bodem bereikt is, en ziet daarom een mooi koopmoment. 

Aan het einde van een volatiel jaar, komt Lukas Daalder met een volatiele belegging. Hij tipt voor de komende tijd Chinese aandelen. Hij denkt dat de bodem bereikt is, en ziet daarom een mooi koopmoment. 

Chinese aandelen zijn momenteel niet geliefd. Begrijpelijk, want er is ook weinig goed nieuws over de Chinese markt. Onlangs waren daar nog de tegenvallende detailhandel cijfers die de beurzen wereldwijd naar beneden duwde.  Maar Lukas Daalder ziet de koers langzaam opkrabbelen. 

'Chinese overheid zal de economie gaan stimuleren'

Als je kijkt naar het koersverloop van de MSCI China dan zie dat deze het de eerste negen tot elf maanden van het jaarslecht doet. Maar ondanks dat de handelsoorlog nog steeds druk op de Chinese economie uitoefent en het economische klimaat in China aardig wat tegenslag te verduren krijgt, klimt de koers aan het einde van het jaar langzaam weer omhoog. 

Volgens Lukas is dit een teken dat de bodem bereikt is. Daarbij is hij er van overtuigd dat de Chinese autoriteiten in het nieuw jaar de economie ook weer zullen gaan aanzwengelen, en dus is het wat Lukas betreft een goed moment om in te stappen. 

Miniatuurvoorbeeld
Voor Kennis en Winst

Kijk terug: Tien waanzinnige voorspellingen voor 2019

'Chinezen zelf kiezen voor lokale aandelen'

Presentator Roland Koopman vraagt zich af wat Lukas weet, dat een miljard Chinezen niet weten. Want ook zij vinden de aandelen op het moment niet interessant, als je de koersen en het sentiment moet geloven. 

Lukas benadrukt dat er een verschil is tussen de aandelen in de MSCI China, en die waar de Chinezen zelf in beleggen. In dat laatste geval gaat het namelijk vooral om lokale aandelen dus dat zijn andere bedrijven dan de index waar Lukas het over heeft. 

Maar ook wanneer je luistert naar de geluiden die uit China komen, dan is die overheid zich toch wel flink zorgen aan het maken voor die afzwakkende economie. Stimulering vanuit de overheid kan dan ook niet lang meer uitblijven, volgens Lukas. 

Miniatuurvoorbeeld
Pitch

Volg Warren Buffet

Een optie op stimulering

En ook de vorm van deze stimulering stemt Lukas positief. Meestal gaat het om maatregelen op het gebied van bijvoorbeeld kredietverlening. Maar Lukas verwacht dat het komend jaar om belastingverlagingen en meer directe stimulering zal gaan.  Voordeel daarvan is dat de schulden van bedrijven niet verder zullen oplopen. En ook huishoudens zullen van dergelijke maatregelen profiteren waardoor het besteedbaar inkomen groeit. 

‘Maar neem je daarmee dan niet een optie op stimulering?’, vraagt Roland zich af. Lukas erkent dat het een riskante optie is. China is volgens hem sowieso een zeer volatiele markt. Aan de andere kant is veel van die onzekerheid al in geprijsd. 

Bob is het volledig met Lukas eens. Hij ziet ook kansen in opkomende markten. Juist omdat de handelsoorlog nog wel even zal duren, zullen er volgens Bob tussentijds oplossingen gevonden gaan worden. En zo kunnen de Chinese en andere opkomende economieën weer opklimmen.  

Voor Kennis en Winst

RTL Z Beurs Inside is jouw wekelijks update over de beurs. In een uur bespreken we het belangrijkste financiële nieuws met deskundige gasten. Het is een interactieve uitzending waarbij kijkers zelf vragen kunnen stellen en hun visie kunnen toetsen. 

Wil jij elke week op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de beurs?  Meld je dan, gratis en vrijblijvend, aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van