Ga naar de inhoud
Beurs

Op een-na-grootste beursgang ooit loopt uit op flop

SoftBank-topman Ken Miyauchi bij de beursgang van zijn telecomtak gisteren. Beeld © Getty Images

De beursgang van de telecomdivisie van het Japanse financiële conglomeraat Softbank is uitgelopen op een flop. Met de 18 miljard euro die gisteren werd opgehaald, was het de grootste beursgang van Japan ooit, en de op een-na-grootste beursgang wereldwijd. Maar de koers zakte op de eerste handelsdag diep weg.

De telecomdivisie van Softbank kreeg vandaag een beursnotering tegen een introductiekoers van 1500 yen (11,71 euro). Aan het einde van de Japanse handelsdag was daar nog 1282 yen van over, een daling van bijna 15 procent.

Volgens analist Corné van Zeijl heeft moederconcern SoftBank zich in de aanloop naar de beursgang rijk gerekend. "Het fonds had geld nodig, en dacht dat makkelijk te kunnen ophalen met de beursgang van de mobiele tak."

Particuliere beleggers

Softbank zou daarbij volgens Van Zeijl hebben gerekend op veel zogenoemde passieve beleggers. "Vanwege de omvang zou het nieuwe beursfonds in veel indices komen. Daardoor zouden indexvolgende beleggers het aandeel in portefeuille moeten nemen."

Uiteindelijk kwam zo'n 80 procent van de vers genoteerde aandelen echter terecht bij particuliere beleggers, aldus de analist. "En die hebben de neiging om meteen te verkopen als de koersontwikkeling tegenvalt. Dat is gisteren gebeurd."

Ook hielp niet mee dat een grote concurrent van de mobiele tak van Softbank, NTT Docomo, onlangs haar prijzen verlaagde. "Daarom werd deze beursgang niet de klapper die ze had moeten worden, maar een enorme teleurstelling", aldus Van Zeijl.