Beurs

Beleggen in 2019: aandelen, obligaties of cash?

01 januari 2019 08:02
Beeld © Getty

Het afgelopen jaar was een ronduit slecht beleggingsjaar. Met zowel aandelen, obligaties, goud en bitcoins had je flink wat geld kunnen verliezen. Waar moet je in 2019 op letten om toch wat te verdienen?

Als je vanuit de economische theorie kijkt naar de beleggingscyclus, dan zou je in deze fase van de economie niet meer in aandelen of obligaties moeten zitten, maar juist in cash, zegt beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Volgens hem gaan we gaan namelijk naar een minder snelle economische groei, zodat je niet moet beleggen in aandelen, terwijl de rente en inflatie nog kunnen oplopen - wat er weer op duidt dat ook beleggen in obligaties niet loont.

Andere situatie

Maar hij tekent daar meteen bij aan dat de huidige situatie anders is. Dat komt door het extreme beleid van centrale banken, zoals de Amerikaanse Fed en de ECB in Europa.

Het gaat een lastig jaar worden voor beleggers, verwacht Schoenmaker. "Alles zit tegen. Je kunt na een dip voor de korte termijn wel aandelen kopen, maar vergeet dan ook niet om weer op tijd uit te stappen."

Het verband tussen de conjunctuur en beleggingsbeleid. Het verband tussen de conjunctuur en beleggingsbeleid.

Cash en Amerikaanse obligaties

Om je slag te kunnen slaan moet je er ook voor zorgen dat je wel over vrije liquide middelen beschikt. Het is in die zin verstandig om toch een deel cash aan te houden, zegt Schoenmaker. Hij ziet ook Amerikaanse obligaties nog als een interessante optie.

De rente in de VS is immers aardig opgelopen en mocht er flinke onrust ontstaan, dan kan de koers van de dollar nog wat stijgen. Wat voor extra rendement kan zorgen bij Nederlandse beleggers. "In tijden van paniek fungeert de Amerikaanse dollar traditiegetrouw als vluchthaven", aldus Schoenmaker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Huidige verkoopgolf aandelen waarschijnlijk eerste van een serie'

Europese aandelen

Corné van Zeijl van Actiam is veel optimistischer. Als je elke maand wat geld opzij zet en in aandelen stopt, dan kun je door de koersdalingen van afgelopen tijd alleen maar goedkoper instappen, legt hij uit.

De winsten van Europese beursfondsen zijn dit jaar met 5 procent gestegen, terwijl de koersen juist 15 procent zijn gedaald. In de VS stegen de winsten zelfs met maar liefst 20 procent, terwijl de koersen met 6 procent terugliepen. "Je ziet niet vaak dat de ontwikkeling van koersen en winsten zo uit elkaar lopen."

De winsten van Europese beursfondsen zijn 5 procent gestegen, maar de koersen daalden met 15 procent. De winsten van Europese beursfondsen zijn 5 procent gestegen, maar de koersen daalden met 15 procent.

Europese en Aziatische aandelen

Aandelen kunnen voor volgend jaar dan ook een goede belegging zijn, verwacht Van Zeijl. Daarbij denkt hij vooral aan Europese en Aziatische aandelen. Maar het hangt wel af van politieke ontwikkelingen.

Bij zowel brexit als de handelsbesprekingen tussen de VS en China schat Van Zeijl de kans dat het goed uitpakt iets groter in. Al zijn volgens hem 'politici nóg onvoorspelbaarder dan de beurs'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse centrale bank tart Trump en verhoogt rente

'Aandelen en obligaties'

Bij ING denken ze dat beleggers - net als in de afgelopen maanden - komend jaar te maken krijgen met een hogere beweeglijkheid van de koersen. Toch kun je als belegger best nog wat verdienen, met zowel aandelen als obligaties, denken analisten van de bank.

Met aandelen zul je, inclusief dividend, zo'n 8 procent rendement kunnen maken, verwachten de ING-analisten. De rente zal wel wat oplopen, door het minder stimulerende beleid van centrale banken. Dat is niet gunstig voor de beurs. Maar door de hogere rente zijn aandelen de laatste tijd flink goedkoper geworden. En bedrijfswinsten zullen in 2019 verder kunnen stijgen.

Door de hogere rente zullen obligatiekoersen wat onder druk staan, maar ook met obligaties kun je nog wat verdienen, verwachten ze bij ING. Daarbij denken de analisten aan kortlopende staatsobligaties en obligaties uit opkomende landen.

'2019 wordt voor Faang-aandelen lastig'

Techgiganten als Google en Facebook zijn steeds meer slachtoffer van hun eigen succes en in 2019 zal dat niet anders zijn, verwacht Karolina Noculak, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments.

Uit vrees onder beleggers voor extra regulering kregen de zogeheten Faang-aandelen al in de tweede helft van 2018 een flinke tik. Faang is een acroniem van techgiganten Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google (Alphabet) - samen genoemd als de meeste populaire aandelen op de markt. Ook in 2019 kunnen die aandelen geraakt worden, denkt Noculak.

Volgens haar is het tijdperk van belastingvrije winsten voor techbedrijven mogelijk ten einde. Al zullen de Faang-bedrijven nog wel jarenlang sterke kasstromen genereren en zullen hun winsten in 2019 stijgen.

Toch zijn ze gezien de uitdagende vooruitzichten op dit moment hoog gewaardeerd, stelt Aberdeen Standard Investments. De vermogensbeheerder spreekt daarom van een 'overdreven positief beleggerssentiment' rond de Faang-aandelen.

'Liever Amerikaanse aandelen'

De analisten van ABN Amro zien meer in aandelen. Vanwege de lagere, maar aanhoudende groei van de economie denken ze dat je komend jaar beter in aandelen kunt zitten dan in obligaties. Dat is wel met de kanttekening dat het rendement hier lager zal zijn dan de afgelopen jaren het geval was.

De economie zal immers minder hard groeien en dat zal leiden tot een geringere groei van bedrijfswinsten, verwachten ze bij de bank.

Binnen aandelen heeft ABN Amro voorkeur voor Amerikaanse bedrijven boven Europese. Op de Amerikaanse aandelenmarkt kun je volgens hen beter bedrijven uit de sectoren industrie en energie kopen. In telecom en nutsbedrijven ziet de bank daarentegen niets.

Als je toch obligaties wilt kopen, neem dan die uit opkomende markten. Maar koop er niet te veel in lokale valuta's, want dat levert een hoger risico op. Obligaties in harde valuta's hebben de voorkeur, laat ABN Amro weten.

Miniatuurvoorbeeld
'ArcelorMittal, Besi, Philips, Shell en Aegon'

Kijk mee: Welke aandelen moet je hebben in 2019?

'Laag rendement de komende 10 jaar'

Maar bij vermogensbeheerder Vanguard zijn ze zeer voorzichtig. De rendementen zullen de komende jaren in het beste geval bescheiden zijn, zegt Peter Westaway, hoofdeconoom en strategische investeerder bij Vanguard.

Hij wijst daarbij op de matige economische groei en de geleidelijke afbouw van het stimulerende beleid door de centrale banken.

Niet alleen voor komend jaar, maar zelfs voor de komende tien jaar is Vanguard zeer voorzichtig. Het rendement op wereldwijde aandelen zal in die periode maar tussen de 1,5 en 4,5 procent per jaar zijn, denkt de analisten van de vermogensbeheerder.

Door de sterke koersstijgingen van de afgelopen 9,5 jaar zijn de waarderingen 'ver opgedreven en mogelijk zelfs wat opgeblazen'. Beleggers doen er volgens Vanguard dan ook goed aan om meer te sparen, langer te werken en minder uit te geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van