Beurs

'Huidige verkoopgolf aandelen waarschijnlijk eerste van een serie'

17 december 2018 14:41 Aangepast: 17 december 2018 15:41
Voor beleggers in aandelen was 2019 een fantastisch jaar. Beeld © Getty

De laatste maanden zijn aandelenkoersen flink gedaald, maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij. De kans is aanwezig dat er nog meer verkoopgolven komen, waarschuwt de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), de bank van de centrale banken. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor een correctie op de beurs.

De BIS vreest dat beleggers de komende tijd wel vaker met flinke koersschommelingen te maken zullen krijgen. Dat zegt de organisatie in het kwartaalbericht van december.

De BIS streeft naar monetaire en financiële stabiliteit en brengt daarom geregeld rapporten uit over de economie en de financiële markten.

Hogere rente

De somberheid van de BIS komt doordat centrale banken na het verlagen van de rente en het opkopen van staatsobligaties nu de monetaire teugels aantrekken en het beleid normaliseren.

Door het eerdere beleid van de BIS profiteerden bedrijven van de lage rente. Zo gingen ze meer geld lenen, waardoor de schulden van bedrijven nu zelfs hoger zijn dan voor de crisis van 2008. Maar de rente gaat stijgen en in de VS is de rente al gestegen.

Amerikaanse bedrijven hebben nu meer schulden dan in 2008, voor de crisis. Amerikaanse bedrijven hebben nu meer schulden dan in 2008, voor de crisis.

Chinese leningen

Het effect van de lage rente is niet alleen in de VS en Europa te zien, maar ook in bijvoorbeeld China, zegt beurscommentator Hans de Geus.

Zo zijn Chinese bedrijven steeds meer gaan lenen, met hun eigen aandelen als onderpand. Als ze in de problemen komen, dan vragen banken hun onderpand op om die aandelen vervolgens te dumpen, waardoor de beurskoers kan kelderen, aldus De Geus.

Bedrijven in China lenen steeds meer, met aandelen als onderpand. Bedrijven in China lenen steeds meer, met aandelen als onderpand.

Nu wél alternatief voor aandelen

Ook stapten beleggers door de extreem lage rente massaal in aandelen, omdat een belegging in cash of in obligaties niets oplevert. Die situatie werd bekend onder de afkorting TINA (there is no alternative).

Maar nu je, in ieder geval in de VS, met cash een hoger rendement krijgt dan het dividendrendement op aandelen oplevert, biedt geld op de bank daar langzamerhand wél een alternatief voor aandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese economie koelt af, beleggers maken zich zorgen

Inverse rente

Beleggers zijn bang dat de economische groei inzakt, mede door handelsconflicten. Verder steeg onlangs in de VS de korte rente tot boven de lange rente. Zo’n inverse rentestructuur is vaak een voorbode van een recessie.

Een afzwakkende economie is slecht voor de winstgevendheid van bedrijven en dat raakt dus weer de beurskoersen. Beleggers lopen vooruit op een verwachte afzwakking van de economie.

Fed bouwt al af

De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, is al bezig met het afbouwen van het ruime monetaire beleid. Zo is de rente al een aantal keren verhoogd. Verder is de Fed begonnen met het afbouwen van de balans, die door het opkopen van staatsobligaties enorm was opgelopen.

De  Europese Centrale Bank staat nog helemaal aan het begin van het afbouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Kijk terug: Euronext-ceo Maurice van Tilburg over onrust op de beurzen

'Beleggers waren verwend'

De volatiliteit op de aandelenmarkten gaat naar een normaal niveau, zegt Bob Homan van ING Investment Office. Beleggers waren eerder verwend geraakt, aldus Homan.

Hij denkt dat de beweeglijkheid op beurzen groter blijft, zoals we de afgelopen tijd gezien hebben, met dagen waarop de koersen de ene dag met 2 procent stegen en de volgende dag met 2 procent daalden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van