Beurs

Megabrouwer AB Inbev afgewaardeerd, voorlopig geen geld voor overnames

14 december 2018 14:41 Aangepast: 17 december 2018 10:20
Beeld © EPA

De kredietwaardigheid van de van oorsprong Belgische bierbrouwer AB Inbev is verlaagd door kredietbeoordelaar Moody's. Dat betekent dat er voorlopig geen geld is voor overnames. "AB Inbev zou met de kennis van nu niet nog een keer zo'n grote overname als die van SABMiller doen."

AB Inbev is minder kredietwaardig, vindt Moody's. Dat raakt het concern omdat het een forse schuld van maar liefst 108 miljard dollar heeft. Die schuld heeft te maken met het groot aantal overnames dat deze grootste bierbrouwer ter wereld heeft gedaan. 

Zo werd in 2008 het Amerikaanse Anheuser-Busch gekocht voor 52 miljard dollar. In 2016 volgde de giga-acquisitie van SAB Miller voor maar liefst 103 miljard dollar. Dat was de op drie na grootste overname ooit.

108 miljard schuld

Die overnames werden voor een deel met schulden betaald. Na de inlijving van Anheuser-Busch werden schulden snel afgebouwd, maar na de overname van SAB Miller niet.

Heineken, de tweede brouwer ter wereld, komt maar tot een schuld van 15 miljard euro. De omzet van AB Inbev was over 2017 met 56 miljard dollar weliswaar ruim 2 keer zo groot als de bijna 22 miljard euro van Heineken, maar dan nog zijn de schulden van AB Inbev aanzienlijk hoger.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heineken zet vol in op 0,0 procent bier, 'belangrijk voor de toekomst'

Lange versus korte termijn

Eén van de aandeelhouders van AB Inbev is private equitybedrijf 3G, dat ook achter het mislukte bod op Unilever zat. Analist Corné van Zeijl van Actiam omschrijft AB Inbev dan ook als het hedge fund onder de bierbrouwers. Een hedge fund is een bedrijf dat overnames pleegt door die voor een groot deel met schulden te financieren.

Van Zeijl vindt dat AB Inbev te veel in de kosten heeft gesneden en te weinig geld heeft gestoken in de eigen merken. "Op de langere termijn heb je dan een probleem", zegt hij. De laatste tijd vallen de resultaten van AB Inbev tegen.

Heineken werkt meer op de langere termijn, dat is het voordeel van het grote belang van de familie Heineken, aldus Van Zeijl. De dochter van Freddy Heineken, Charlène de Carvalho, heeft via een getrapte constructie in feite voor het zeggen binnen Heineken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heineken sluit miljardendeal in China

'Perfecte storm'

In een aantal markten, zoals in Afrika, ging het de laatste tijd niet goed, aldus Van Zeijl. "Dan heb je gelijk een probleem met zo'n hoge schuld." 

Cor Blankestijn, aandelenanalist bij ING Investment Office, wijst ook op lagere koersen van onder meer de Braziliaanse real en de Argentijnse peso, waardoor omzetten en winst omgerekend lager uitvallen.

Samen met lagere verkopen in de VS, omdat klanten overstappen op speciaalbiertjes of wijn, omschrijft Blankestijn de situatie als een 'perfecte storm'. AB Inbev heeft zich volgens hem kwetsbaarder gemaakt door hoge schulden op te bouwen en die niet af te lossen.

'Schuld geen probleem'

Maar Blankestijn ziet de hoge schuld niet als een heel groot probleem. Daarbij wijst hij op de kasstroom (winst plus afschrijvingen) waaruit AB Inbev schulden moet kunnen aflossen. Tot nu toe is er op de schuld die voortkomt uit de overname van SAB Miller niet afgelost, omdat beleggers liever hadden dat AB Inbev de kasstroom gebruikte om dividend uit te keren.

Blankestijn denkt dat het concern de komende jaren een flink deel van de schuld kan afbouwen. Als de schuld eind 2020 niet voldoende is teruggebracht, dan verlaagt Moody's de rating verder, maar zover ziet Blankestijn het niet komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heineken-ceo int 1,6 miljoen met verkoop aandelen

Concurrenten

AB Inbev zou bepaalde onderdelen kunnen verkopen, om de schuld sneller te verlagen, maar dat is volgens hem niet nodig én het zou bijvoorbeeld concurrent Heineken aan goede posities kunnen helpen.

Verder draai je er de verlaging van de kredietwaardigheid niet zo snel mee terug, aldus Blankestijn. Daarnaast kan AB Inbev nu profiteren van de sterke marktposities omdat het daardoor makkelijker de prijzen kan verhogen, zegt hij.

Als AB Inbev niet SAB Miller, de toenmalige nummer twee in de markt, had gekocht, dan had die misschien wel grote overnames gedaan en AB Inbev uit de markt hebben gedrukt, zegt Blankestijn. 

'Niet nog een keer zo'n overname'

Met de kennis van toen heeft AB Inbev er wel goed aan gedaan om SABMiller over te nemen, aldus Blankestijn. "Op dat moment moesten ze de kans om SABMiller te kopen pakken." Maar omdat de grote nummer één de nummer twee kocht, moesten ze ook meer bieden.

Het was een risico, maar de biermarkt was toen gezond en de rente was laag, waardoor lenen aantrekkelijk was. Maar ze moeten wel stijgende winsten laten zien en door gedaalde wisselkoersen van Afrikaanse valuta's vallen winsten omgerekend lager uit, zegt Blankestijn.

Bovendien moest AB Inbev van de autoriteiten veel activiteiten afstoten en dat duurde lang. Daardoor heeft het lang geduurd voor kon worden begonnen met integreren, zegt Blankestijn. "Ik denk niet dat ze het nog een keer zouden doen, met de kennis van nu."

'Geen overnames meer'

Blankestijn denkt dat dat het is afgelopen met de snelle groei door overnames van AB Inbev. Maar hij denkt niet dat Heineken daar zijn voordeel mee kan doen, omdat er volgens hem niet veel grote brouwers meer zijn om over te nemen die net zo sterk zijn als de brouwers die door AB Inbev en SAB Miller zijn gekocht.

Hij geeft wel toe dat je ook kunt groeien op eigen kracht en dat kost ook geld. Verder kun je brouwers van speciaalbieren kopen, zoals Heineken heeft gedaan met Lagunitas in de VS. Die biertjes kun je vervolgens via je hele netwerk verkopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van