Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Oliekartel Opec sluit deal: dagproductie met 1,2 miljoen vaten omlaag

07 december 2018 15:26 Aangepast: 07 december 2018 16:43
Door de hogere olieprijs zijn we weer iets meer kwijt aan de pomp. Beeld © ANP

De Opec heeft tijdens een vergadering in Wenen een akkoord gesloten over een productieverlaging. Per dag worden 1,2 miljoen vaten minder opgepompt, besloten de Opec-leden samen met bondgenoot Rusland. Dat betekent mogelijk slecht nieuws voor de economie en automobilisten.

Door afspraken te maken over de productie proberen olieproducerende landen de prijs te sturen. Zo verlaagden de Opec, de organisatie van olieproducerende en exporterende landen, en Rusland eerder al de productie. Daardoor steeg de prijs van een vat olie dit jaar aanvankelijk.

Toch zette die stijging niet door. De olieprijs daalde sinds begin oktober met 30 procent. Dat is reden voor de Opec-landen en Rusland om nieuwe afspraken te maken.

Olieprijs stijgt 

De productiebeperking van 1,2 miljoen vaten per dag is iets meer dan was verwacht. Wereldwijd worden er dit jaar per dag zo'n een kleine 93 miljoen vaten olie opgepompt, blijkt uit het oliemarktrapport van de Opec van november.

Nu de Opec en Rusland eruit zijn, stijgt de olieprijs. Een vat Brent kost zo'n 62 dollar. In april wordt de productiebeperking weer bekeken.

Prijs van olie en benzine

De olieprijs bepaalt ook mede hoeveel we aan de pomp betalen. Elke verandering van de olieprijs met 1 dollar betekent een wijziging van de benzineprijs van 1 cent, als de olieprijsstijging structureel is, zei marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers onlangs.

De benzine- en dieselprijs wordt voor een flink deel bepaald door accijnzen en btw. De benzineprijs bestaat nu voor bijna de helft uit accijnzen en voor 17 procent uit btw. De prijs van diesel wordt voor 35 procent gevormd door accijns. Daarom zal de prijs aan de pomp minder veranderen dan de olieprijs.

Nu de olieprijs stijgt is dat dus een geluk bij een ongeluk voor automobilisten.

Shell

Een hogere olieprijs kan wel ongunstig zijn voor de economie. Het is in feite een extra belasting voor de economie. Maar op het huidige niveau heeft niemand hier last van, ook niet als de olieprijs naar de 70 dollar stijgt, zegt beurscommentator Durk Veenstra.

De olieprijs moet niet te laag zijn, want dan kunnen schalie-olieproducenten in de VS hun leningen niet meer betalen en veel olieproducerende landen hebben voor hun begroting ook een bepaald niveau nodig.

Maar voor olieconcerns zoals Shell en toeleveranciers voor de olie-industrie is de hogere olieprijs goed nieuws. De koers van Shell en toeleveranciers zoals Fugro en SBM Offshore stijgen. Ook opslagbedrijf Vopak profiteert.

Rusland

Het duurde even voordat er een definitief besluit over de productiebeperking werd genomen. Bij de Opec-vergadering was namelijk ook een afgevaardigde van Rusland en die moest eerst terug naar Moskou voor overleg.

Rusland zit niet in de Opec, maar deelname van Rusland is belangrijk, omdat het zo'n grote producent is. Samen met Saoedi-Arabië en de VS is Rusland  één van de drie grote oliegrootmachten in de wereld.

Het vertrek van Qatar uit de Opec maakte afspraken ook lastiger. Het land is een relatief kleine olieproducent, maar het vindt dat het zich per 1 januari niet meer aan productiebeperkingen hoeft te houden.

'Beperking niet overdreven groot'

Saoedi-Arabië, binnen de Opec verreweg het belangrijkste land, vindt dat een ingreep niet 'overdreven groot' moet zijn. Een beperking met 1 miljoen vaten per dag noemde de Saoedische energieminister Khalid Al-Falih adequaat.

De Saoedi's zijn voor hun begroting voor een belangrijk deel afhankelijk van de olieprijs, zodat een hogere olieprijs hen beter uitkomt. Rusland kan met een minder hoge olieprijs toe.

Saoedi-Arabië wil ook staatsoliemaatschappij Saudi Aramco voor een deel naar de beurs brengen. Een hoger olieprijs is dan ook een voordeel. 

Trump

Maar de Saoedi's hebben ook te maken met president Trump van de VS. De VS en Saoedi-Arabië zijn belangrijke bondgenoten, beide zien Iran als tegenstrever. Maar het overlijden van de Saoedische journalist Khashoggi zet de relatie onder druk. Volgens de CIA zit kroonprins Bin Salman van Saoedi-Arabië achter de moord. Trump dreigde met straffen, maar inmiddels is hij daarvan teruggekomen en geeft hij Bin Salman de steun die hij goed kan gebruiken.

Trump wil een lagere olieprijs en hij heeft al meerdere keren, onder meer op Twitter, laten weten ontstemd te zijn over het niveau van de olieprijs. Maar de Saoedi's zijn niet gezwicht.

Er is in de oliemarkt sprake van een soort driehoeksverhouding tussen de VS, Rusland en Saoedi-Arabië, zegt energie-analist Hans van Kleef van ABN Amro. "Het is een puur geopolitiek spel."

Eerder deze week zei analist Jos Versteeg van InsingerGilissen dat Trump Iran een loer heeft gedraaid. Iran kreeg immers sancties opgelegd, waardoor het minder zou kunnen exporteren. Daarop verhoogden Rusland en Saoedi-Arabië hun productie, maar later kwam Trump daar deels op terug, waardoor de Iraniërs wel naar bepaalde landen mochten exporteren. Maar de hogere productie drukte daarna wel de olieprijs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore