Beurs

Topman Renault en Nissan verdacht van miljoenenfraude

19 november 2018 13:00 Aangepast: 14 februari 2019 09:31
Carlos Ghosn, de voormalig ceo van Nissan. Beeld © AFP

Op de beurs gaan zowel Renault als de Japanse automaker Nissan fors onderuit. Topman Carlos Ghosn zou een te laag salaris hebben opgegeven aan de fiscus. Nissan, dat al maanden een onderzoek naar zijn declaratiegedrag heeft lopen, wil Ghosn ontslaan.

Volgens de Japanse krant Asahi zou het gaan om een bedrag van 44 miljoen dollar over een periode van vijf jaar dat niet is opgegeven. Tegen de topman zou een arrestatiebevel zijn uitgevaardigd. Volgens een andere krant is Ghosn zelfs al gearresteerd

Belastingfraude 

Ghosn verdiende vorig jaar bij Renault 7,4 miljoen euro en bij Nissan 9,2 miljoen euro. Nissan wil hem nu ontslaan als topman van de onderneming. Naast het vermelden van een lager salaris zou Ghosn bezittingen van Nissan persoonlijk hebben gebruikt.  

Naast Ghosn wordt ook een andere directeur verdacht van belastingfraude. Op de beurs verliezen zowel Renault als Nissan flink terrein. Zowel de koers van Renault als de koers van Nissan staan meer dan 10 procent lager.

Franse staat 'enorm waakzaam'

Voor de Franse staat, groot-aandeelhouder van Renault met 15,01 procent is het een nieuw hoofdpijndossier, aldus beurscommentator Durk Veenstra. De Franse president Emmanuel Macron liet weten dat de Franse Staat 'enorm waakzaam' is wat betreft de stabiliteit van Renault. 

Ghosn is zowel topman van Renault als voorzitter van de raad van commissarissen van Nissan en Mitsubishi Motors. Renault heeft het met een belang van 43,4 procent in Nissan feitelijk voor het zeggen bij Nissan.

'Le cost killer', redder van Nissan

Dat Japanse autoconcern heeft weer 15 procent van de aandelen in Renault en 34 procent in Mitsubishi Motors. De combinatie Renault-Nissan-Mitsubishi Motors is de grootste automaker ter wereld.

Ghosn werd onder de bijnaam 'le cost killer' bekend als de redder van Nissan. Hij is sinds 2005 topman van Renault en onder zijn bewind werd de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi opgezet, waar hij leiding aan geeft. Dit jaar werd zijn contract voor nog eens vier jaar verlengd tot 2022.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groter dan VW en Toyota: 'Renault en Nissan willen fuseren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van