Beurs

ABN Amro wil simpeler bedrijfsstructuur en extra dividend uitkeren

16 november 2018 10:19 Aangepast: 16 november 2018 10:31
Topman Kees van Dijkhuizen van ABN Amro bij een presentatie eerder dit jaar. Beeld © ANP

ABN Amro wil extra dividend gaan uitkeren. Daarnaast wil de bank de bedrijfsstructuur versimpelen.

Op de jaarlijkse 'Investor Day', waar ABN Amro beleggers bij praat over de doelstellingen, zegt het bestuur 'goed gepositioneerd' te zijn voor extra dividenduitkeringen, in aanvulling op de 50 procent van de winst die nu al wordt betaald. Het bestuur zegt hier verder niets concreets over.

Dividendrendement

Voor beleggers is dividend vaak net zo belangrijk als koerswinst. Het dividendrendement van banken voor aandeelhouders ligt met ruim 6 procent nu al vrij hoog, aldus Veenstra.

Onlangs noemde Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investment Partners de bankensector 'relatief aantrekkelijk binnen de aandelenmarkt'. Vanwege de economische groei en de oplopende rente is de winstgevendheid niet slecht, zei hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omzet en winst ABN Amro verder omhoog dan verwacht

Simpeler structuur

Verder spreekt het bestuur over een 'mogelijke samenvoeging' van ABN Amro Group en ABN Amro Bank. Dat zou de solvabiliteit (die aangeeft in hoeverre een bedrijf financieel gezond is) wat verbeteren.

Corné van Zeijl heeft het persbericht van ABN Amro niet uitvoerig bestudeerd, maar hij ziet een overname van ABN Amro niet gebeuren, ook niet als het belang van de Staat tot onder de 50 procent daalt.

De politiek heeft er toch wel wat over te zeggen en hij verwacht ook weerstand vanuit de samenleving. Beleggers waren aanvankelijk enthousiast over de plannen van de bank, maar al snel stond de koers van ABN Amro in de min.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nederlandse banken beter door Europese stresstest

Kostenbesparingen

ABN Amro zegt ook dat het op schema ligt om de kosten/batenratio te verbeteren naar tussen de 56 en 58 procent. In 2022 zal dit verder kunnen zijn gedaald tot onder de 55 procent. Deze ratio geeft aan hoeveel kosten een bank maakt om bepaalde opbrengsten te kunnen realiseren. Hoe lager de kosten/batenratio, hoe beter.

De bank ligt naar eigen zeggen op koers voor de geplande kostenbesparingen in 2020. Voor het vierde kwartaal wordt ongeveer 50 miljoen euro aan reorganisatievoorzieningen verwacht.

Verder zal het bedrag dat is uitgeleend in 2019-2020 ongeveer gelijk blijven, maar op middellange termijn wordt gerekend op lichte groei. Hoe meer een bank uitleent, des te meer het kan verdienen, mits de klanten natuurlijk terugbetalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van