Ga naar de inhoud
Beurs

Sjoemelende directeur krijgt bonus van 84.000 euro

Met zijn bedrijfscreditkaart betaalde de directeur horloges en privévakanties. Beeld © ANP

Printerproducent Roland DG moet een financieel directeur, die werd ontslagen wegens gesjoemel met zijn bedrijfscreditcard, een bonus van 84.000 euro betalen. De man liet het bedrijf opdraaien voor zijn dure privévakanties en luxe artikelen als horloges. De rechter erkent dat de bonus 'moeilijk te verteren' is.

De financieel directeur werkte sinds 2008 voor de beursgenoteerde Japanse printergigant Roland DG, met vestigingen in verschillende landen, waaronder Nederland.

Een aantrekkelijke baan, met een salaris van ruim 22.000 euro per maand en een creditcard, waarmee hij op zakenreizen noodzakelijke betalingen kon doen. Die onkosten kon hij als financieel directeur vrijwel volledig zelf goedkeuren. 

Privébetalingen

Na een interne reorganisatie werden die onkostendeclaraties vanaf 2017 echter elders beoordeeld. Al snel daarna rees het vermoeden dat er iets mis was. Het printerbedrijf zette de man op non-actief, en startte een onderzoek.

Volgens het eerste, interne onderzoek had de man met zijn zakelijke creditcard voor minstens 107.000 euro aan privébetalingen afgerekend. Het ging om vliegtickets, hotels en restaurants voor zijn familie en luxeartikelen als horloges en camera’s. Zo had hij onder meer een jaarlijks terugkerend verblijf van zijn familie in een Zwitsers hotel door het bedrijf laten betalen.

Verhullend

Een later onderzoek door KPMG kwam alleen al voor 2017 uit op een bedrag van bijna 131.000 euro aan uitgiften, die in strijd met de voorschriften waren. Volgens dat onderzoek gold dat voor 786 van de 1144 betalingen die de man dat jaar deed.

Een deel van de privé-uitgaven verhulde de man als zakelijke posten. Zo waren damessjaals van een luxe warenhuis beschreven als 'stevige reiskoffer', een damesarmband als 'laptoptas', een Seiko-horloge als 'printer' en een Gucci-horloge als 'camera'. Een ander luxehorloge werd in rekening gebracht als 'strategiebijeenkomst' en Hugo Boss-kleding als 'it-equipment'.

Ontslag op staande voet

Na afronding van het eerste onderzoek in april ontsloeg Roland RD de financieel directeur op staande voet. Maar de man accepteerde dat niet. Hij stapte naar de rechter, en claimde daar zo’n 750.000 euro aan ontslag- en schadevergoedingen. Ook eiste hij een hem toegezegde bonus over 2017 op, van 84.000 euro.

Volgens de financieel directeur zijn er bij de ontslagprocedure fouten gemaakt, en had hij mondelinge toestemming voor vrijwel alle uitgaven. Dat zou ook blijken uit het feit dat het bedrijf zijn declaraties jarenlang accepteerde.

Uit een recent vonnis blijkt echter dat de Amsterdamse rechtbank onlangs oordeelde dat het ontslag rechtsgeldig was. Daarom hoeft het printerbedrijf de door de man geëiste ontslag- en schadevergoedingen van 750.000 euro niet te betalen.

Recht op bonus

Wel heeft de frauderende directeur volgens de rechter recht op zijn bonus van 84.433 euro. "Dat de betaling door Roland DG moeilijk te verteren is, wil de kantonrechter wel begrijpen", aldus het vonnis. Maar omdat de bonus los staat van de fraude en al was toegezegd, moet het bedrijf die toch uitkeren.

De printerproducent kreeg nog meer slecht nieuws te verwerken. De financieel directeur hoeft namelijk ook de rekening van het fraudeonderzoek van 97.000 euro en de advocaatskosten van 80.000 euro niet te betalen. Volgens de rechter waren die kosten onredelijk hoog of niet noodzakelijk.

Terugbetalen

Wel moet de man de onrechtmatige privéuitgaven terugbetalen. Omdat nog niet precies duidelijk is welke uitgaven de directeur nu wel en niet mocht doen, is de precieze omvang van dat bedrag nog onbekend. Die moet in een aparte juridische procedure worden vastgesteld.

De Amsterdamse rechter vermoedt dat dat bedrag hoger zal zijn dan de bonus. Het bedrijf mag de bonus verrekenen met het te vorderen schadebedrag. Het printerbedrijf en haar advocaat Suzan van de Kam waren vandaag onbereikbaar voor een toelichting.

Vervolg carrière

Volgens zijn advocaat Michelle de Koning overweegt de directeur in hoger beroep te gaan. "Een van de kernen van deze zaak is of mijn cliënt toestemming had voor de uitgaven. Er zijn twee kanten aan het verhaal."

Op zijn Linkedin-pagina schrijft de ontslagen directeur dat hij bezig is met het plannen van de volgende stap in zijn carrière. Hij omschrijft zichzelf als 'trustworthy' en zegt leiding te geven 'met integriteit en hoge professionele standaarden'.

Bron: RTL Z / Mathijs Smit
Meer over