Beurs

Pon biedt opnieuw op fietsenfabrikant Accell

13 november 2018 10:34 Aangepast: 13 november 2018 15:15
Accell is bekend van onder meer Sparta, Batavus en Koga. Beeld © Accell Group

Alweer wil Pon bieden op Accell Group. Maar in plaats van het hele bedrijf wil Pon nu maar 20 procent van Accell in handen krijgen. Pon biedt wel veel minder dan anderhalf jaar geleden: 19 euro per aandeel tegen 33,72 euro.

Pon wil een openbaar bod uitbrengen op aandelen Accell, waardoor dat belang stijgt tot 20 procent. Met Boron Investments heeft Pon afgesproken dat het diens aandelen overneemt. Daardoor heeft Pon nu al 5,1 procent in Accell Group.

Het bod van Pon van 19 euro per aandeel ligt een stuk boven de slotkoers van gisteren, van iets meer dan 15 euro. De koers van Accell schiet vandaag dan ook omhoog met zo'n 25 procent tot iets onder de hoogte van het voorgenomen bod.

Pon wil uiterlijk begin januari met een officieel bod komen. Accell wilde aanvankelijk geen commentaar geven op het aangekondigde bod. Later zei het bestuur de verklaring de toelichting op het bod van Pon te willen aanhoren. Het bestuur en de commissarissen zullen te zijner tijd met een reactie komen.

Een woordvoerder van Pon wil niet zeggen waarom het 20 procent wil hebben en niet een groter belang of de meerderheid. Hij wil ook niet ingaan op de vraag wat er gebeurt als meer dan 20 procent van de aandelen wordt aangemeld.

Pon: minderheidsbelang

In het voorjaar van 2017 deed Pon ook al een bod op Accell, maar toen op het hele bedrijf. Accell wees dat bod uiteindelijk af. Dat was een verrassing, omdat het bod was verhoogd en beide partijen al anderhalve maand 'langdurige intensieve gesprekken' voerden. Pon was zelfs al met een boekenonderzoek begonnen. Het bedrijf zei toen dat Accell de besprekingen 'plotseling' had afgebroken.

Nu streeft Pon naar een 'belangrijk minderheidsbelang'. Daarmee wil het als een langetermijnaandeelhouder een 'constructieve' relatie met het management, de commissarissen en de aandeelhouders van Accell.

Samen wereldmarktleider

Accell en Pon zouden samen het grootste fietsenbedrijf ter wereld zijn. Pon Holdings is van oorsprong een autobedrijf, bekend als importeur van onder meer Volkswagen.

Maar Pon heeft door overnames inmiddels een sterke positie met fietsen opgebouwd. Het is met tien fietsenmerken actief in onder meer Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, China en Australië. Accell richt zich helemaal op fietsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

E-bikes nog geen grote melkkoe voor fietsfabrikant Accell

Slechte resultaten

Aandeelhouders van Accell krijgen nu wel veel minder voor hun stukken dan anderhalf jaar geleden: 19 euro, tegen destijds (na verhoging van het bod) 33,72 euro inclusief het dividend.

In de tussentijd is er ook het een en ander gebeurd bij Accell. Zo was het resultaat over vorig jaar slecht. In de eerste zes maanden van 2018 daalde het bedrijfsresultaat met 10 procent. De slotkoers van Accell gisteren was minder dan de helft van het bod van Pon anderhalf jaar geleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrekregeling ex-topman Accell drie keer hoger dan code voorschrijft

Boze aandeelhouders

De fietsenfabrikant kreeg onlangs ook de nodige kritiek van aandeelhouders. Zo werd het eerdere bod van Pon op Accell volgens beleggers te snel afgewezen. Verder werd het in omloop brengen van verschillende versies van jaarrekeningen en het aanpassen van informatie over schulden en afspraken met banken, zonder medeweten van de markt, Accell niet in dank afgenomen.

De Vereniging van Effectenbezitter (VEB) vroeg Accell onlangs per brief om opheldering, omdat het 'de ene miskleun op de andere stapelt'. Behalve Accell ontving ook accountant KPMG een brief.

Grootaandeelhouder Teslin verwijt Accell dat het informatie zou hebben achtergehouden. Ten tijde van het eerste bod van Pon stond de fietsenproducent er veel minder goed voor dan bekend was. Volgens Teslin had de raad van commissarissen dat 'moeten en kunnen weten'. De grootaandeelhouder vindt daarom dat president-commissaris Ab Pasman van Accell zijn functie ter beschikking moet stellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van