Beurs

Aandelen zijn veel goedkoper, moet je nu kopen?

01 november 2018 17:05 Aangepast: 01 november 2018 17:53
Het beursjaar 2019 is bijna afgelopen. Beeld © AFP

In oktober daalde de AEX met ruim 5,5 procent. Aandelen zijn dus veel minder duur geworden. Hoe komt het en is het einde van de koersdalingen bereikt?

De maand oktober is vaak een beroerde en nerveuze maand, dat bleek afgelopen maand maar weer eens. Maar of de bodem werd bereikt is lastig te zeggen, aldus beurscommentator Durk Veenstra.

Hij wijst er wel op dat de waarderingen van aandelen veel lager zijn. De koerswinstverhouding, de mate waarin de winst per aandeel in de koers is verwerkt, lag onlangs rond het laagste niveau in vier jaar op de Amsterdamse beurs.

Daar is wel een reden voor, zo is de verwachte groei van de economie lager en daarmee dus misschien ook wel de verwachte bedrijfswinsten, aldus Veenstra.

'Te hard afgestraft'

De angst van de markt was dat de winsten van bedrijven niet verder zouden kunnen stijgen, zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Maar in de VS is sprake van goede omzetten van bedrijven en een goede winstgevendheid en die laatste wordt niet alleen gedreven door belastingverlagingen, zegt hij.

Ook Joost van Leenders, senior portfolio manager en aandelenstrateeg bij Kempen Capital Management, wijst op het sterke cijferseizoen in de VS. Volgens hem zijn aandelen te hard afgestraft en dat geldt ook wel voor de Europese beurzen, aldus Van Leenders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijk terug: Jitse Groen van Takeaway belooft winst te gaan maken

Dieptepunt gehad?

"Het kan goed zijn dat we het dieptepunt op de markt hebben gezien", aldus Bender. Ook lijkt het er volgens hem op dat beleggers die uitgaan van dalende koersen klaar zijn met verkopen. Hij denkt dan ook dat we in oktober een tijdelijke correctie hebben gezien, maar dat de volatiliteit blijft tot er een deal is met China.

Volgens Bender staan er meer seinen op groen: zo is het nog altijd mogelijk dat er een brexitdeal komt. Maar daar staan wel bedreigingen tegenover, zoals de perikelen rond de Italiaanse begroting, zegt hij.

Minder tech

Bender denkt dat de bedrijven die het goed zullen doen, niet dezelfde zullen zijn als die eerder dit jaar de markt opstuwden. Hij verwacht dan ook minder van de zogeheten Fang-aandelen (Facebook, Apple, Netflix en Google, oftewel Alphabet). Hij verwacht meer van onder meer autofabrikanten.

Daarnaast zijn de koersen van financiële instellingen flink gedaald, terwijl die gaan profiteren van de renteverhogingen. Zij zullen ook profiteren van deregulering in de VS, aldus Bender.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beursspel Aflevering 10 - Hoe versla ik de AEX?

Rente

Belangrijk is nu wat de centrale banken gaan doen, aldus Veenstra. Voor het beleid van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, hangt veel af van het banencijfer in de VS, dat morgen bekend wordt en hoe de Fed daarop reageert.

Tot nu toe blijft de Fed aan het beleid vasthouden, dus nog één renteverhoging in december en drie of misschien vier volgend jaar. En dat zal zijn invloed hebben op de Amerikaanse economie en als het daar mis gaat, dan voelen wij in Europa dat ook, zegt Veenstra.

Een hogere rente is over het algemeen ongunstig voor aandelen.

Schulden

Om na te gaan welke bedrijven interessant zijn, bekijkt Van Leenders in hoeverre zij last zullen krijgen van een hogere rente. Schulden uitgedrukt in het bruto nationaal product (bnp) zijn in Europa weliswaar hoger dan in de VS, maar in de VS zijn ze sneller opgelopen, zegt hij.

Bender zegt absoluut te kijken naar bedrijven met minder schuld. Hij wijst op de grote bierbrouwer AB Inbev en staalproducent ArcelorMittal, die juist een flinke schuld hebben. Bender is meer fan van bedrijven met een hoge kasstroom en weinig schuld, die hun dividend zullen kunnen handhaven.

Volgens Bender is het hinderlijk dat Jerome Powell, de president van de Fed, niet vrijuit kan praten omdat hij geregeld onder vuur ligt van president Trump. Die vindt dat de Fed de rente te veel verhoogt.

Bender wijst erop dat ook de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres, van komende dinsdag, de markt bezig houden. Als Trump de meerderheid verlies in het Huis van Afgevaardigden, dan krijgt hij het aanzienlijk lastiger om zijn beleid te voeren.  

Tot de tussentijdse verkiezingen zal Trump ook stevige verkiezingstaal richting China laten horen, aldus Bender. Als er een deal met China mogelijk is, dan verwacht Bender dat die eind deze maand zal worden gesloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van