Beurs

TomTom draait prima en verhoogt alweer de verwachtingen

16 oktober 2018 07:58 Aangepast: 16 oktober 2018 09:20
TomTom-topman Harold Goddijn Beeld © ANP

In het derde kwartaal draaide navigatiebedrijf TomTom beter dan verwacht. Zowel de omzet en winst stijgen meer dan verwacht. Voor hele jaar verhoogt het bestuur voor de tweede keer de prognose.

De omzet van TomTom steeg in de maanden juli tot en met september met 1 miljoen euro tot 220 miljoen euro, gerekend was juist op een omzetdaling. Het nettoresultaat verbeterde van min 1,2 miljoen euro tot plus 17,2 miljoen euro.

Maar vorig jaar was er sprake van herstructureringslasten van 15,3 miljoen euro en nu niet. Gecorrigeerd daarvoor daalt de aangepaste nettowinst van 38,1 miljoen euro tot 26,3 miljoen euro.

Beleggers reageerden aanvankelijk positief over de cijfers, maar inmiddels staat de koers van TomTom meer dan 8 procent in de min.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dramatische koersval TomTom, grote automerken kiezen voor Google

Meer omzet en winst over 2018

TomTom denkt dat over heel 2018 de omzet op rond de 850 miljoen euro zal uitkomen. Het is de tweede keer in drie maanden dat het bedrijf de prognose optrekt. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers werd de verwachting voor de omzet nog verhoogd van rond de 800 miljoen euro tot circa 825 miljoen euro. Daar komt nu dus nog eens 25 miljoen euro bij.

Voor de aangepaste nettowinst per aandeel gaat TomTom nu uit van een resultaat van rond de 0,35 euro. Medio juli was dat nog verhoogd van 'rond de' 0,25 euro tot circa 0,30 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met de verkoop van Telematics zet TomTom alles op één kaart

Omzetstijging bij twee divisies

De omzet daalde in het derde kwartaal bij de consumentendivisie (de navigatiekastjes) met 14 procent. Maar daar staat een groei van 15 procent bij Automotive & Enterprise (kaarten voor zelfrijdende auto's en online diensten als verkeers- en navigatiesoftware en kastjes die door autoproducenten worden ingebouwd) tegenover.

Verder steeg de omzet bij Telematics (dat helpt bedrijven hun wagenpark efficiënter te laten rijden) met 6 procent. Dit onderdeel heeft TomTom in de etalage gezet. TomTom denkt uiterlijk in het eerste kwartaal volgend jaar, maar mogelijk eerder, meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de divisie. 

Resultaten per divisie worden niet gepubliceerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van