Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Topadviseur Trump: Fed blijft onafhankelijk

11 oktober 2018 20:26 Aangepast: 11 oktober 2018 20:43
Fed-voorzitter Jerome Powell. Beeld © EPA

De Amerikaanse Centrale Bank is en blijft onafhankelijk, dat heeft de belangrijkste economisch adviseur van president Trump gezegd. Die opmerking komt niet uit het niets: Trump heeft de afgelopen week meerdere keren fel uitgehaald naar de instelling.

Gisteren zei Trump dat de Fed 'loco' is geworden, gek dus. De president haalt uit naar de centrale bank omdat die de rente te veel verhoogd, volgens hem.

Vroeger zou het ondenkbaar zijn geweest dat een president zo fel uithaalt naar de Fed, die onafhankelijk van de politiek moet opereren. Sinds het aantreden van Trump is dat anders.

Vrees niet

Toch zou de markt niet hoeven te vrezen dat Trump de onafhankelijkheid van de Fed in gevaar brengt. "We weten allemaal dat de Fed onafhankelijk is. De president dicteert geen beleid aan de Fed. Hij heeft niets van die aard gezegd", aldus economisch topadviseur Lary Kudlow.

Trump is bang dat het verhogen van de rente de groei van de economie remt en hij wijdt de koersval op Wall Street van de afgelopen dagen dan ook aan de Fed. Door de rente, die jarenlang extreem laag was, te verhogen wordt het lenen van geld duurder.

Inflatie in bedwang houden

De Fed heeft dit jaar al drie keer de rente verhoogd en de verwachting is dat dat in december nog een keer gaat gebeuren. Volgens Fed-preses Jerome Powell is dat juist om de economie te beschermen en de inflatie in bedwang te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van