Beurs

Chinese Anbang zet Nederlandse verzekeraar Vivat in de etalage

08 oktober 2018 09:06 Aangepast: 08 oktober 2018 10:21
Het kantoor van Anbang in Beijing. Beeld © Getty Images

Het Chinese Anbang, eigenaar van Vivat bekijkt wat het wil met de Nederlandse verzekeraar. Tot de opties behoren onder meer verkoop van de meerderheid van de aandelen.

Dat schrijft Vivat, het bedrijf achter Zwitserleven, Proteq en Reaal, vermogensbeheerder Actiam en Route Mobiel, in een persbericht. Anbang kocht Vivat in februari 2015 en de kans bestaat dus dat Vivat maar kortstondig in Chinese handen is geweest.

In augustus waren er al geruchten dat Anbang van Vivat afwilde. Het Chinese bedrijf spreekt nu van een 'volgende fase in de strategische heroriëntatie'. Dat is bedrijventaal voor 'we gaan het in de verkoop zetten', aldus beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Chinese Anbang wil Nederlandse verzekeraar Vivat verkopen'

Grote problemen Anbang

Anbang heeft grote problemen. De Chinese overheid greep dit voorjaar hard in bij het bedrijf. Topman Wu Xiaohui wordt vervolgd en het Anbang is onder curatele gesteld van een toezichthouder. Anbang zou wetten hebben overtreden die de financiële gezondheid van het bedrijf 'serieus in gevaar kunnen brengen'.

Twee maanden geleden meldde De Telegraaf al dat Anbang Vivat zou willen verkopen. Later meldde Reuters dat Anbang de Amerikaanse zakenbank JP Morgan in de arm hebben genomen om een koper te vinden voor Vivat.

Snelle groei

Anbang groeide in nog geen vijftien jaar uit tot een bedrijf met een omzet 275 miljard dollar. Het kocht onder meer het beroemde hotel Waldorf Astoria in New York. Tussen oktober 2014 en maart 2016 gaf Anbang 16 miljard uit aan overnames. Daarmee was het een van de meest agressieve Chinese bedrijven op overnamepad.

Vorig jaar april meldde Anbang nog in een persbericht dat er in Nederland 'applaus' was voor 'Chinese wijsheid'. De overname van Vivat door Anbang zou immers de Nederlandse verzekeraar hebben geholpen er weer bovenop te komen. Volgens de Chinezen zouden Nederlanders een hoop kunnen leren van het succes van Anbang.

'Geen gevolgen voor polishouders'

Volgens Schoemaker heeft een eventuele verkoop geen gevolgen voor Nederlanders die bij Vivat een verzekering hebben afgesloten. Maar voor de werknemers ligt dat anders, zegt hij.

Dit zal immers de zoveelste consolidatie in de verzekeringsmarkt zijn. Als Vivat wordt gekocht, dan zal het door de koper worden geabsorbeerd en dan zijn er minder werknemers nodig, aldus Schoenmaker. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van