Beurs

Sterk beursdebuut Elastic, belang Schuurman 800 miljoen waard

06 oktober 2018 09:12 Aangepast: 06 oktober 2018 12:12
Oprichters Uri Boness, Shay Bannon, Steven Schuurman en Simon Willnauer bij de beursgang op de New York Stock Exchange. Beeld © Getty

Het Amsterdamse softwarebedrijf Elastic heeft een overweldigend beursdebuut gemaakt in New York. De koers van het nog jonge bedrijf verdubbelde nagenoeg naar een marktwaarde van bijna 5 miljard dollar.

Bij de beursgang werden de aandelen in de markt gezet voor 36 dollar per stuk. Aan het einde van de handelsdag waren ze ruim 70 dollar waard. Een van de oprichters, de Nederlander Steven Schuurman (43), heeft ongeveer een vijfde van de onderneming in handen en is zo in één klap ruim 900 miljoen dollar rijker geworden, omgerekend een kleine 800 miljoen euro.

Grote klanten

Elastic ontwikkelt gratis zoektechnologie op basis van opensourcesoftware. Daarmee kunnen klanten grote hoeveelheid data opslaan en doorzoeken. Het bedrijf sleept de afgelopen jaren de ene na de andere grote klant binnen, waaronder Microsoft, Facebook,eBay, Netflix en Airbus. Zij betalen wel voor op maat gemaakte zoekopties.

Ondernemer Schuurman richtte Elastic op samen met de Amerikaanse ontwikkelaar Shay Bannon, Israëlier Uri Boness en de Duitser Simon Willnauer. Schuurman was de topman, maar begin vorig jaar nam Bannon het van hem over. Schuurman is momenteel commissaris bij Elastic.

Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Amsterdam, al is de Amerikaanse vestiging in Mountain View in Silicon Valley omvangrijker. In totaal telt Elastic wereldwijd 23 kantoren, waar inmiddels bijna duizend mensen werken.

Bedrijf maakt verlies

De omzet van het bedrijf verdubbelde afgelopen jaar naar 160 miljoen dollar (138,7 miljoen euro). Door grote investeringen in technolgische ontwikkeling en marketing maakte het bedrijf in het eerste kwartaal nog wel een verlies van 18,6 miljoen dollar (16,1 miljoen euro).  

RTL Z sprak Schuurman in 2016, toen de waarde van het bedrijf voor het eerst een miljard euro bereikte (vanaf 13:17):

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van