Ga naar de inhoud
Beurs

Oeps, ook stemadviesbureau zegt nu: stem tegen verhuizing Unilever

Verzet tegen verhuizing hoofdkantoor Unilever naar Nederland groeit. Beeld © ANP

Meer slecht nieuws voor Unilever. Afgelopen weken nam het aantal grootaandeelhouders dat tegen de verhuizing van het hoofdkantoor van Unilever is, langzaam maar zeker toe. Nu heeft ook het stemadviesbureau PIRC zich tegen de verhuizing van Londen naar Rotterdam gekeerd.

PIRC staat voor Pensions & Investment Research Consultants. De organisatie adviseert grootaandeelhouders zoals pensioenfondsen hoe zij tijdens aandeelhoudersvergaderingen moeten stemmen bij controversiële agendapunten.

Partijen die miljarden beheren en aandeelhouder zijn bij honderden bedrijven, laten zich graag door dergelijke adviesclubs bijstaan.

Schrappen duale structuur

Bij de aandeelhoudersvergadering die Unilever heeft gepland op 25 en 26 oktober, staat er zeker een controversieel punt op de agenda. Aandeelhouders moeten stemmen over het voorstel om de duale Brits/Nederlandse structuur van Unilever te schrappen. Als gevolg daarvan zou het hoofdkantoor van het concern in Rotterdam komen te staan.

Aandeelhouders tegen

De afgelopen weken voerde Unilever een charmeoffensief om aandeelhouders ervan te overtuigen dat het plan om de structuur van het bedrijf te versimpelen vooral voordelen heeft. Maar lang niet alle aandeelhouders bleken die visie te delen. Inmiddels hebben zeven beleggers met substantiële belangen laten weten tegen het voorstel te zijn. Samen zouden zij goed zijn voor zo'n 10 procent van de Britse aandelen in Unilever PLC.

Omdat driekwart van de bij de vergadering ingeschreven aandeelhouders vóór het voorstel moet stemmen, ziet Unilever dat aantal liever niet verder groeien. Daarom is het slecht nieuws voor de zeep- en voedingsgigant, dat het volgens persbureau Reuters invloedrijke PIRC aandeelhouders nu adviseert om tegen het voorstel te stemmen.

"Als gevolg van de verwijdering van het bedrijf uit de FTSE-100 [een toonaangevend mandje met aandelen, red.] kunnen sommige aandeelhouders worden gedwongen hun aandelen te verkopen tegen een prijs en op een tijdstip waarvoor zij niet zouden kiezen", schrijft PIRC in haar advies. "Dat resulteert in een feitelijk gedwongen verkoopbesluit waardoor aandeelhouders verliezen kunnen lijden", schrijft PIRC in haar advies. "Wij adviseren een tegenstem."

PIRC adviseert vooral Britse beleggers, en behoort niet tot de allerbelangrijkste stemadviesbureaus. Dat zijn ISS en Glass Lewis. Zij hebben hun adviezen nog niet uitgebracht.