Ga naar de inhoud
Beurs

Vijfde dissident: weer aandeelhouder tegen verhuizing Unilever

Unilever’s poging om het hoofdkantoor naar Nederland te verplaatsen, gaat niet zonder slag of stoot. Opnieuw keert een grote Britse aandeelhouder zich tegen de verhuizing. De vijfde al.

Nu gaat het om aandeelhouder Legal & General Investment Management (LGIM). Die heeft aan zakenkrant Financial Times laten weten dat ze de verhuizing niet zien zitten. En dat ze tijdens de aandeelhoudersvergadering op 26 oktober tegen gaan stemmen.

Offensief

Unilever zou niet voldoende duidelijk hebben gemaakt waarom het hoofdkantoor per se naar Nederland moet, stelt LGIM. Extra pijnlijk voor Unilever, omdat het bedrijf net een heel offensief achter de rug heeft om aandeelhouders van de verhuizing te overtuigen.

LGIM is een van de zes grotere aandeelhouders van Unilever. Het heeft al meer dan 25 jaar stukken van het bedrijf.

Vier aandeelhouders

Eerder keerden ook al vier andere aandeelhouders zich tegen de plannen van Unilever. Om de verhuizing tegen te houden moet minimaal 25,01 procent van de Britse aandeelhouders tegen de verhuizing stemmen.

En ook al groeit het verzet, op 25 procent zitten de Britse aandeelhouders nog lang niet (zie grafiek). De vijf tegenstanders hebben samen nog geen 5 procent van alle aandelen in Unilever PLC.

Een andere grote aandeelhouder, Lindsell Train, heeft bedenkingen bij het plan. Maar het is nog lang niet zeker of ook zij tegen de verhuizing gaan stemmen. Lindsell Train heeft 2,42 procent van de aandelen in handen.

De vergadering voor Nederlandse aandeelhouders is op 25 oktober, een dag later volgt die voor de Britse aandeelhouders. Daarbij moet 75 procent voor de verhuizing stemmen, om de plannen door te laten gaan. Voor de Nederlandse aandeelhouders is dat de helft van de stemmen. 

Video: Unilever wordt weer één (als de Britten akkoord gaan)

01:20