Pitch

'Luister naar de man die je schoenen poetst'

27 september 2018 16:54 Aangepast: 27 september 2018 17:31
Beeld © Beurs Inside

De rijkste man ooit, John D. Rockefeller verkocht zijn aandelen in 1929 vlak voor de grote krach, omdat hij zijn schoenen liet poetsen. Jim Tehupuring legt uit wat we van die historische beslissing kunnen leren.

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Beurs Inside pitcht Jim Tehupuring geen aandeel, maar een bespaartip. Hij denkt namelijk dat we in de huidige markt een stuk voorzichtiger moeten zijn, dan we vaak denken. Misschien is dit zelfs wel het moment om te verkopen. 

Luister naar de schoenpoetser

Een van de rijkste mannen ooit, J. D. Rockefeller wist te ontkomen aan de grote beurscrash van 1929 door naar zijn schoenpoetser te luisteren. Want toen zelfs die hem beleggingsadvies probeerde te geven, vond Rockefeller het hoog tijd om al zijn aandelen te verkopen. 

Rockefeller werd vooral bekend met zijn uitstraak 'Koop als het bloed door de straten loopt'. En die theorie werkte voor hem ook andersom. Het gesprek met de schoenpoetser bewees voor Rockefeller dat iedereen wilde beleggen. En wanneer dat zo is, is het tijd voor een correctie. 

De crisis voorblijven 

Jim denkt dat 1929 en nu elkaar op sommige punten namelijk niet zo ontlopen. 'Beleggen is hot, en dan wordt ik altijd wat voorzichtiger', legt Jim uit. Koersen worden nog steeds vooral bepaald door vraag en aanbod, wat voor Jim betekent dat de kans op een correctie groeit zodra iedereen in aandelen zit. 

'Natuurlijk kijk ik naar waardering, maar je moet ook blijven kijken naar wat er gebeurt op straat', aldus Jim. Op die manier was Rockefeller een van de grootste crises ooit voor. 

Het einde van de cyclus

Hoewel Jim meent dat we wat voorzichtiger moeten worden, verwachten Janneke en Jos niet dat het zo'n vaart zal lopen. "We zitten aan het einde van een lange cyclus", volgens Jos Versteeg. Maar dat betekent volgens hem niet dat we in 2020 al een recessie moeten verwachten.

"En wat moet je anders met je geld?", voegt Janneke Willemse toe. Ook zij ziet dat aandelen populair en dus duur zijn. Maar bedrijven en de economie groeit ook nog steeds. 

Ondanks dat is Jim zelf wat voorzichtiger geworden en heeft hij inmiddels een derde van zijn vermogen cash. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van