Beurs

Aandeel Tomtom opnieuw flink lager, de Goddijns verliezen 135 miljoen

24 september 2018 12:45 Aangepast: 24 september 2018 12:47
Corinne Vigreux en haar man raakten afgelopen week 135 miljoen euro kwijt. Beeld © ANP

Opnieuw een zwaar verlies voor TomTom op de beurs; om 12 uur staat het aandeel bijna 7 procent lager. Door de recente koersval is het oprichtersechtpaar Goddijn in één week ruim 135 miljoen euro verloren.

Dat blijkt uit een berekening van RTL Z.

Harold Goddijn en zijn vrouw Corinne Vigreux stonden aan de wieg van het succes van TomTom, dat groot werd door de verkoop van de gelijknamige navigatiekastjes.

Na de beursgang in 2005 bleven zij grootaandeelhouders in het bedrijf. Dertien jaar later heeft TomTom veel ups-and-downs beleefd, maar het echtpaar Goddijn-Vigreux bezit nog steeds een omvangrijk belang.

Grootaandeelhouders

Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat TomTom-ceo Goddijn via zijn vehikel Stonemason N.V. nog 26.319.332 aandelen bezit, goed voor een belang van 11,2 procent van het totale aantal aandelen. Zijn vrouw bezit via haar vennootschap Stonecutter een pakket dat bijna even groot is; namelijk 26.317.831 aandelen.

Samen zijn de Goddijns dus goed voor ruim 52,6 miljoen aandelen in TomTom. Vorige week maandag waren die stukken nog 448 miljoen euro waard.

Verlies van 135 miljoen

De koersval van de afgelopen week, die plaatsvond nadat drie autofabrikanten voor de ontwikkeling van ingebouwde navigatiesystemen in zee gingen met Google, heeft daarop behoorlijk ingehakt. Vorige week dinsdag sloot het aandeel na een koersval van 24,4 procent op 6,43 euro. Vanochtend zakte de koers verder weg, tot onder de 6 euro.

Het aandelenpakket van het echtpaar Goddijn-Vigreux is daardoor gekelderd tot 311 miljoen euro, een verlies van 135 miljoen euro.

Honderden miljoenen

Gelukkig zit niet het hele vermogen van het echtpaar opgesloten in aandelen TomTom. Bij de beursgang in 2005 verzilverden zij elk voor zo'n 100 miljoen euro aan aandelen. Eind 2006 verkochten zij opnieuw stukken, ter waarde van nog eens zo'n 100 miljoen euro per persoon. Samen streken zij dus zo'n 400 miljoen euro in contanten op.

In 2009 moesten zij daarvan nog wel bijna honderd miljoen euro terugploegen in het bedrijf, toen TomTom met een claim-emissie van nieuwe aandelen moest worden gered.

John de Mol

Onder de grootaandeelhouders die door de recente koersval een flinke scheur in de broek opliepen, zitten niet alleen oprichters. Zo verloor mediatycoon John de Mol, die bijna 12 miljoen aandelen bezit, afgelopen week ruim 30 miljoen euro op zijn belang in TomTom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van