Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Pond keldert na afwijzing brexitplan van May door EU

21 september 2018 14:24 Aangepast: 21 september 2018 15:41
Beeld © EPA

Het afwijzen van het brexitplan van de Britse premier Theresa May heeft een desastreus effect op de koers van het pond sterling. De koers zakt flink weg tegenover de euro.

UPDATE: Na de toespraak van May, waarin zij zegt dat het Verenigd Koninkrijk zich gaat voorbereiden op een 'no deal'-brexit, zakt de koers van het pond verder weg. Om 15:40 uur staat het pond op circa 1,113 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

May: impasse in onderhandeling, voorbereiden op 'no deal'-brexit

De EU-top in Salzburg was weinig succesvol voor May, om het voorzichtig uit te drukken. De leiders van de 27 landen die wél in de EU blijven, waren eensgezind over haar voorstellen voor de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU na brexit: 'nee, non, nein'.

De tijd dringt nu om tot een akkoord te komen. Medio november is er een extra EU-top ingelast, de vrees bestaat dat de kans op een chaotische brexit - dus zonder deal - groter is geworden.

Dat zou ongunstig zijn voor de EU en een drama voor Groot-Brittannië. Het zou de handel lastiger maken en dus de Britse economie hard raken. Dat drukt de koers van het pond.

Onderuit

Vandaag daalt de koers van het pond tot circa 1,12. Eind augustus was de koers nog lager, maar sindsdien was de koers weer wat opgeklommen. Eind mei 2016, kort voor het brexit-referendum, was het pond even 1,32 euro waard, omdat de financiële markten dachten dat de Britten voor 'remain' zouden stemmen.

Maar toen het toch 'leave' werd kelderde de koers. De huidige koers is trouwens niet het laagste punt van de afgelopen tijd. Eind augustus was de munt zelfs even iets minder dan 1,10 euro waard.

Vier vrijheden, of één

In de Britse media circuleren koppen waarin de woorden 'vernedering en hinderlaag' veelvuldig voorkomen. Maar de leiders van de 'EU-27' blijven bij hun standpunt dat aan de vier vrijheden die de basis vormen voor de Europese Unie niet kan worden getornd. Het gaat om de vrijheid van personen, goederen, diensten en kapitaal.

De Britten willen wel vrijheid van goederen, maar de andere vrijheden niet, en de EU wil geen cherry picking door de Britten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Brexit: de vier scenario's op weg naar de deadline

'No deal'

Als de onderhandelingen stuklopen en de Britten de EU zonder uittredingsakkoord verlaten, is er weinig duidelijk over handelsregels en douaneprocessen. "Bedrijven zijn daar totaal niet op voorbereid", zegt brexitdeskundige Rem Korteweg van instituut Clingendael.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van