Ga naar de inhoud
Beurs

Minister van Justitie kon schikking ING niet goedkeuren: 'Niet objectief'

Minister Grapperhaus leidde het advocatenkantoor van ING. Beeld © ANP

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie kon de schikking van ING over het tekortschietende toezicht op witwassen niet goedkeuren. Voor zijn ministerschap leidde de minister namelijk het advocatenkantoor, dat ING begeleidde bij het bereiken van de schikking.

Vorige week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat ING een schikkingsbedrag van 775 miljoen euro moet betalen, omdat de bank volstrekt onvoldoende toezicht hield op mogelijk witwassen van criminele gelden.

Toetsing en goedkeuring

Uit de brief waarin minister van Financiën Wopke Hoekstra vandaag de Tweede Kamer informeerde over de achtergronden van de schikking, blijkt dat minister Grapperhaus de schikking van ING in principe had moeten goedkeuren.

De regels over dergelijke hoge en belangrijke schikkingen die in 2002 werden opgesteld, schrijven namelijk voor dat het OM daar niet op eigen houtje over mag beslissen. Dergelijke schikkingen moet ter toetsing en goedkeuring worden voorgelegd aan de minister van Justitie.

Advocatenverleden problematisch

Maar dat bleek in dit geval problematisch. Voordat Grapperhaus in oktober 2017 minister van Justitie werd, werkte hij bij advocatenkantoor Allen & Overy. De arbeidsrechtadvocaat was daar tussen 2015 en 2017 bestuursvoorzitter.

Nu blijkt Allen & Overy het advocatenkantoor te zijn geweest, dat ING heeft begeleid bij het bereiken van de schikking met het OM. Dat wordt bevestigt door een woordvoerder van het ministerie.

Andere klussen

Allen & Overy doet bovendien vaker belangrijke klussen voor ING. Zo adviseerde een van de advocaten van A&O de financiële instelling bij het afstoten van verzekeringsbedrijven in Azië, met een waarde van 3 miljard euro.

Hoewel Grapperhaus het afgelopen jaar dus niet meer voor het advocatenkantoor heeft gewerkt, zou toch sprake kunnen zijn van een niet objectieve beoordeling van het schikkingsvoorstel. Daarom moest iemand anders de schikking toetsen. Minister voor rechtsbescherming Sander Dekker deed dat, en verleende de goedkeuring.

Dit is een artikel van