Beurs

Trump: als Apple last heeft van heffingen moet het in VS produceren

10 september 2018 12:55 Aangepast: 10 september 2018 14:38
Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat Apple in de VS gaat produceren in plaats van in China. Zo kan het voorkomen dat iPhones, iMacs en Apple Watches duurder worden als gevolg van invoerheffingen op spullen uit China.

De oproep van Trump komt nadat Apple waarschuwde dat de producten die het verkoopt duurder kunnen worden door heffingen die Trump wil opleggen. 

Afgelopen vrijdag zei Trump dat hij op korte termijn heffingen op nog eens 267 miljard aan Chinese importen kan opleggen, als hij dat wil. Dat bedrag komt bovenop de al eerder aangekondigde tarieven op 200 miljard dollar aan producten uit China.

iPhones

Tot nu toe gelden heffingen niet op iPhones die in China worden gemaakt, maar dat wordt anders als de heffing op 267 miljard dollar aan import van kracht zou worden. iPhones zijn verreweg het belangrijkste product voor Apple.

Trump spreekt daarbij in zijn tweet over belastingvoordelen voor Apple, zonder daar verder op in te gaan. Het bedrijf heeft niet gereageerd op de tweet van Trump.

'VS harder geraakt dan China'

Apple zegt bang te zijn dat de heffingen de VS veel harder zullen treffen dan China en zal leiden tot een lagere Amerikaanse groei en concurrentiekracht en hogere prijzen. In elk Apple-product zitten ook onderdelen uit de VS en wordt gemaakt met machines van bedrijven die uit de VS komen, waarschuwt Apple.

Ook stipt Apple de bijdrage van het concern aan de Amerikaanse economie aan. De komende vijf jaar zou de bijdrage van Apple aan de economie in de VS meer dan 350 miljard dollar zijn, claimt de onderneming. Het zegt ook het Amerikaanse concern te zijn dat de meest vennootschapsbelasting afdraagt in de VS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van