Beurs

Tesla daalt op de beurs door wispelturige Musk

27 augustus 2018 15:41 Aangepast: 27 augustus 2018 16:40
Ceo Elon Musk van Tesla. Hij wil toch geen eind maken aan de beursnotering van Tesla. Beeld © EPA

De koers van bouwer van elektische auto's Tesla daalt op Wall Street. Dat is nadat topman Elon Musk afgelopen weekend zei het bedrijf toch niet van de beurs te willen halen.

Musk heeft de afgelopen twee weken voor onrust en onduidelijkheid gezorgd door eerst te zeggen dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen tegen een koers van 420 dollar per aandeel. De financiering daarvan zo al veilig gesteld zijn. Later zei Musk dat hij vooral transparant wilde zijn.

Zie ook: Woedende beleggers slepen Musk en Tesla voor de rechter

Nu beweert Musk dat aandeelhouders zouden willen dat Tesla op de beurs genoteerd blijft. Musk wilde met zijn aanvankelijke plan afrekenen met shortsellers, dat zijn beleggers die gokken op een koersdaling. Als de koers juist stijgen, dan verliezen die beleggers. Maar nu de koers van Tesla daalt is het  plannetje van Musk mislukt, shortsellers verdienen eraan.

De koers van Tesla staat nu in de min, maar eerder vandaag stond het aandeel op een veel groter verlies van meer dan 4 procent.

Al met al staat de koers nu lager dan op het moment dat Musk zijn tweet verstuurde dat hij Tesla overwoog van de beurs te halen.

Miniatuurvoorbeeld

Beeld: RTL Z / Thomson Reuters

Financiën en productie

Ondertussen heeft Tesla nog steeds financiële problemen. Zo heeft het een nettoschuld van 7 miljard dollar en jaagt het er per jaar 3,5 miljard dollar doorheen, aldus beurscommentator Durk Veenstra. Tesla had eind juni nog 2,8 miljard dollar in kas.

"Verder heeft Tesla nog problemen met de productie van het model 3.Het blijft een risicovol bedrijf", aldus beurscommentator Durk Veenstra. Hij denkt dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC zich nog bij Musk zal melden, vanwege koersmanipulatie. "Het leed voor Tesla is nog niet geleden", denkt Veenstra.

Geloofwaardigheid

Ook is de geloofwaardigheid van Musk er niet beter op geworden, denkt Veenstra, mede na zijn interview in de New York Times, waarin Musk volgens de krant afwisselend lachend en huilend over het zware jaar dat hij naar eigen zeggen achter de rug heeft. Musk zou werkweken maken van 120 uur omdat het Tesla maar niet lukte de doelstellingen te halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van