Beurs

Grote onzekerheid over beursgang van oliegigant Saudi Aramco

22 augustus 2018 20:46 Aangepast: 23 augustus 2018 08:46
Beeld © ANP

Het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco gaat mogelijk toch niet naar de beurs. Volgens bronnen van persbureau Reuters heeft de overheid de plannen voor een beursgang afgeblazen. Maar volgens de Saoedische minister van Energie is het gerucht niet waar.

Een beursgang zou het bedrijf in één klap tot een van de meest waardevolle beursgenoteerde onderneming ter wereld kunnen maken. Beurskenners noemden het daarom ook wel de 'beursgang van de eeuw' of de 'moeder aller beursgangen'.

Volgens Reuters is het besluit om de boel af te blazen al een tijdje geleden genomen, maar nooit naar buiten gebracht. Het hele team van financiële adviseurs dat aan de beursgang werkte, is volgens ingewijden ook al ontbonden. Er gingen al langer geruchten dat de Saoedi's toch wilden afzien van de plannen.

Onzin

Khalid al-Falih, de Saoedische minister van Energie en de baas van Aramco, ontkent de berichten en zegt dat zijn land 'toegewijd' blijft aan de beursgang en dat het zelf een moment daarvoor kiest wanneer de omstandigeheden 'optimaal' zijn.

De timing hangt volgens Al-Falih onder andere af van gunstige marktomstandigheden en de overname van een raffinagebedrijf waaraan de komende maanden wordt gewerkt.

Minder afhankelijk van olie

Het voornemen om Saudi Aramco naar de beurs te brengen was onderdeel van de hervormingen van kroonprins Mohammed bin Salman. Die wil de Saoedische economie minder afhankelijk maken van de oliewinning.

Een paar jaar geleden, toen de olieprijs extreem laag was, was de druk voor Saoedi-Arabië om Aramco te verkopen opeens erg groot. Het land is namelijk al decennialang voor de staatsfinanciën afhankelijk van het oliebedrijf en de tegenvallende olie-opbrengsten zorgden voor grote begrotingstekorten. Nu de prijs voor een vat olie weer rond de 75 dollar (65 euro) ligt , is het aanhouden van het staatsbedrijf weer een stuk interessanter.

De overheid in Riyad had eerder gezegd mogelijk ongeveer 5 procent van Saudi Aramco naar de beurs te brengen. De waarde van het concern wordt vaak geschat op zo'n 2 biljoen dollar, hoewel het volgens andere analisten 'maar' de helft is. Als de hoogste schatting klopt, zou Aramco ongeveer twee keer zoveel waard zijn als Apple.

Veel interesse

In de financiële wereld wordt rijkhalzend uitgekeken naar de beursgang. De beurzen in Londen, New York, Hongkong, Tokio, Singapore en Toronto stonden in de rij voor een aandelenemissie van de oliereus. Ook grote internationale banken zijn erg happig om hierbij een rol te vervullen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van