Beurs

'Chinese Anbang wil Nederlandse verzekeraar Vivat verkopen'

14 augustus 2018 12:20 Aangepast: 14 augustus 2018 12:23
Een beveiliger bij het hoofdkantoor van Anbang. Beeld © AFP

Verzekeraar Anbang uit China wil het Nederlandse Vivat drie jaar na de aankoop weer verkopen. Vivat bestaat onder meer uit verzekeraars Zwitserleven, Proteq en Reaal, vermogensbeheerder Actiam en Route Mobiel.

Dat meldt de Telegraaf. Anbang heeft volgens de krant een aantal grote zakenbanken benaderd om een koper te vinden voor Vivat. Vivat zelf wil niet reageren op 'geruchten en speculaties'.

Volgens een woordvoerder van Anbang in Beijing is Anbang bezig met met een strategische evaluatie voor verschillende bedrijven. Dit is volgens hem een voortgaand proces en er zou nog geen uitkomst van zijn.  

Fraude en corruptie

Drie jaar geleden kocht Anbang de verzekeraar Vivat van de Nederlandse Staat voor 1 euro en de verplichting om 1,4 miljard aan kapitaal bij te storten. Vivat was eerder bekend onder de naam SNS Reaal. Dat bedrijf was aan de beurs genoteerd, maar het werd in de nasleep van de financiële crisis in 2013 genationaliseerd.

Anbang kwam dit jaar in de problemen. De topman werd opgepakt voor fraude en corruptie. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Topman Wu Xiaohui richtte in 2004 Anbang zelf op.

Anbang groeide in nog geen 15 jaar uit tot een bedrijf met een omzet 275 miljard dollar. Het kocht onder meer het beroemde hotel Waldorf Astoria in New York. Tussen oktober 2014 en maart 2016 gaf Anbang 16 miljard uit aan overnames. Daarmee was het een van de meest agressieve Chinese bedrijven op overnamepad.

'Applaus voor Chinese wijsheid'

Vorig jaar april meldde Anbang nog in een persbericht dat er in Nederland 'applaus' was voor 'Chinese wijsheid'. De overname van Vivat door Anbang zou immers de Nederlandse verzekeraar hebben geholpen er weer bovenop te komen. Volgens de Chinezen zouden Nederlanders een hoop kunnen leren van het succes van Anbang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van