Beurs

Koers Bayer keldert 10 procent door megaschadevergoeding

13 augustus 2018 12:00 Aangepast: 13 augustus 2018 12:16
De Amerikaan Dewayne Johnson zegt kanker te hebben gekregen van bestrijdingsmiddel Roundup. Hij krijgt een forse schadevergoeding. Beeld © AFP

Op de beurs heeft het aandeel Bayer zo'n 10 procent verloren. Beleggers reageren hiermee op de uitspraak van een rechter afgelopen vrijdag. Die bepaalde dat Bayer omgerekend 253 miljoen euro schadevergoeding moet betalen aan een Amerikaan.

Dewayne Johnson, een voormalige conciërge op een school, verklaarde kanker te hebben gekregen van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. De koers van Bayer, dat recent Monsanto overnam, staat rond het laagste niveau in bijna vijf jaar.

De rechtszaak staat niet op zichzelf. In de Verenigde Staten lopen meer dan 5000 soortgelijke zaken tegen het middel van de chemiereus. Bayer gaat overigens in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter.

Omstreden naam en middel

Roundup is al jarenlang een omstreden bestrijdingsmiddel. In december werd het middel bijna verboden door de Europese Commissie, maar uiteindelijk was er toch een meerderheid voor een verlenging van de licentie voor het gebruik van glyfosaat, bekend als Roundup, met vijf jaar.

Frappant is dat zowel Duitsland als Frankrijk maatregelen hebben genomen om het gebruik juist uit te faseren.

In Ben & Jerry's

Afgelopen najaar werd in ijs van Ben & Jerry's sporen gevonden van glyfosaat. Monsanto beïnvloedde eerder wetenschappelijk onderzoek om Roundup onschuldiger te doen lijken dan het in werkelijkheid is.

Toen Bayer toestemming kreeg voor de overname van Monsanto, schrapte het dan ook direct de naam Monsanto, omdat deze al jarenlang besmet is. Bayer betaalde in totaal 66 miljard dollar voor Monsanto. Daarmee was het veruit de grootste overname door een Duitse onderneming ooit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van