Ga naar de inhoud
Beurs

Heineken verkoopt meer bier en verhoogt de verwachtingen

Beeld © ANP

Heineken heeft een heel aardig halfjaar achter de rug en verhoogt de verwachtingen voor de rest van het jaar. De nettowinst van het bierconcern steeg met 9,1 procent.

Onder de streep bleef er 950 miljoen euro over. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 871 miljoen. Ook de omzet steeg aanzienlijk, met 4,2 procent.

Marges lopen terug

Wel lopen de marges wat terug, maar in zekere zin is dat een goed teken. Heineken wijdt dat voor een aanzienlijk deel aan de activiteiten in Brazilië, waar de marges laag zijn. Doordat de verkopen daar naar verwachting zullen toenemen, dalen de winstmarges wat over het geheel.

Verder drukken ook stijgende grondstofprijzen en negatieve wisselkoerseffecten op de marges van het bierconcern.

Meer bier in Europa

Goed nieuws kwam er ook uit Europa, waar in het tweede kwartaal weer wat meer bier werd verkocht. Kijken we naar het afgelopen halfjaar, dan staat er toch een klein minnetje van 0,1 procent in Europa, door een zwak eerste kwartaal.

In de aangetrokken verkoop in Europa ziet Ralph Wessels van ABN Amro vooral het effect van het lekkere weer terug. Dat is dan ook meteen goed nieuws voor dit kwartaal, denkt Wessels. De cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt, gaan over de periode tot en met juni, sindsdien is het alweer een maand snikheet geweest in Europa.

Groeimarkt Azië

De echte groei van het bedrijf zit hem vooral in groeimarkt Azië. Daar werd in het tweede kwartaal 14,7 procent meer verkocht dan een jaar eerder.

Verder verwacht Heineken dat de omzet in de tweede helft van 2018 blijft groeien en dat de operationele winst sneller zal stijgen.