Beurs

Ryanair schrijft claimclubs aan: stop met passagiers bijstaan

24 juli 2018 12:15 Aangepast: 25 juli 2018 18:45
Passagiers in de rij bij Ryanair tijdens een staking in Portugal in april. Beeld © EPA

Luchtvaartmaatchappij Ryanair wil dat claimbureaus zoals EUclaim, Claimforyou en Airline-Refund zich niet langer bemoeien met passagiers die compensatie willen. Volgens Ryanair houden 'bepaalde bureaus' zich bezig met onjuiste praktijken.

Zo zou de reputatie van luchtvaartmaatchappij geschaad worden en passagiers onder druk worden gezet, schrijft de advocaat van Ryanair in een brief aan de claimbureaus, die in handen is van RTL Z.

In de brief eist de budgetmaatschappij dat de claimbureaus de algemene voorwaarden van Ryanair respecteren door passagiers niet langer bij te staan als derde partij. Ryanair kampt met stakingen en onderbemanning in meerdere landen, waardoor veel passagiers in de problemen zijn gekomen.

Eigen keuze

Bij EUclaim hebben ze een dergelijke brief nooit eerder ontvangen van een luchtvaartmaatschappij. "Ze maken het met deze voorwaarden moeilijker voor de passagiers om compensatie te ontvangen", zegt woordvoerder Evelien Kregting tegen RTL Z. "Daarbij heeft de Nederlandse rechter bepaald dat passagiers zelf mogen bepalen of ze zichzelf willen laten vertegenwoordigen door een derde partij. Het is de keuze van de passagier of zij de claim indienen bij Ryanair of direct bij ons. Dit is een keuze die wij respecteren."

Daarbij doelt ze op rechtbank Oost-Brabant die in juni bepaalde dat passagiers het recht hebben om zich te laten bijstaan of vertegenwoordigen door een (juridisch geschoolde) gemachtigde. De zaak was aangespannen door claimbureau Claimingo.

Problemen Ryanair stapelen zich op

Door dalende prijzen van vliegtickets en hogere brandstofkosten is de winst bij Ryanair het afgelopen kwartaal met 20 procent gedaald. Het Ierse bedrijf leeft bovendien in onenigheid met een steeds groter deel van het personeel. Michael O'Leary (foto), ceo van Ryanair, staat onder druk.

Miniatuurvoorbeeld

'Klachten binnen 10 werkdagen opgelost'

In de brief schrijft de advocaat van Ryanair dat een directe afwikkeling - dus zonder derde partijen - in het belang van de passagier is. "Naar wij begrijpen van Ryanair is het zo dat zij alle klachten (waaronder verzoeken tot compensatie), die direct van haar passagiers zijn ontvangen, binnen 10 werkdagen oplost", leest de brief.

De claimbureaus ervaren dat anders. "Uit ervaring weten wij dat passagiers vaak slecht contact kunnen krijgen met Ryanair", zegt Kragting. "Dit merken wij op dit moment bijvoorbeeld door de stakingen van het cabinepersoneel. Veel passagiers proberen het eerst zelf, maar ontvangen dan vaak geen of een negatieve reactie. Ze komen daarna alsnog bij EUclaim met de claim omdat het ze zelf niet lukt bij de luchtvaartmaatschappij."

Het bedrijf start nog veelvuldig juridische procedures voor vertraagde en geannuleerde Ryanair vluchten. Kragting: "Omdat de maatschappij de compensatie niet wil uitbetalen. Ryanair staat niet bekend om haar klantgerichtheid."

Geen bevestiging

De brief wordt afgesloten met het klemmende verzoek van de advocaat dat de claimbureaus aan Ryanair bevestigen dat zij hun voorwaarden respecteren en nakomen. Die bevestiging krijgen ze niet, laten zowel EUclaim, Claimforyou als Airline-Refund weten.

Update 25-7-'18: Ryanair reageert op de zaak via een schriftelijke verklaring aan RTL Z. "Ryanair roept alle klanten met geldige EU261-compensatieclaims op om hun claims rechtstreeks bij Ryanair in te dienen, om deze 'claimjagende' firma's zoals EUClaim in Nederland te vermijden, die meer dan 39 procent van een claimvergoeding van 250 euro aftrekken", schrijft het bedrijf. "Klanten met geldige claims en die rechtstreeks van Ryanair claimen, ontvangen 100 procent van hun EU261-compensatie-rechten zonder aftrek van deze excessieve vergoedingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van