Ga naar de inhoud
Beurs

Nobel Capital betaalde 1,3 miljoen voor failliet Leapp

Investeerder Nobel Capital heeft een kleine 1,3 miljoen euro betaald voor de overname van de failliete winkelketen Leapp. De opbrengst gaat vrijwel geheel naar de grootste schuldeiser, ABN Amro.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag, dat curator Kees van de Meent vandaag heeft gepubliceerd. Leapp verkoopt opgeknapte tweedehands Apple-producten als iPhones via een netwerk eigen winkels en een webshop.

Oplopende verliezen

Leapp werd in 2011 opgericht door ondernemer Rogier van Camp. Dankzij kapitaalinjecties van investeerder Gilde kon het bedrijf verder uitgroeien tot 24 vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Maar achter de schermen liepen de verliezen op. In 2016 werd een verlies van 4,5 miljoen euro geleden.

Nadat Gilde weigerde nieuw geld in het bedrijf te steken en huisbankier ABN Amro de geldkraan dichtdraaide, ging Leapp in juni failliet. Eind vorige week maakte investeringsmaatschappij Nobel Capital een doorstart bekend voor het grootste deel van de Nederlandse winkels.

Opbrengst

Uit het faillissementsverslag blijkt dat Nobel Capital ruim 1 miljoen euro voor de voorraden op tafel heeft gelegd. De inventaris van de winkels en het hoofdkantoor in Duivendrecht leverde 100.000 euro op. Het intellectuele eigendom en de goodwill brachten nog eens 120.000 euro in het laatje.

Voor de meeste schuldeisers van Leapp zal dat echter nauwelijks iets opleveren. Huisbankier ABN Amro heeft een vordering van 6,5 miljoen euro bij de curator ingediend, en had de waardevolle onderdelen van het bedrijf als de voorraden in onderpand. Daarom gaat het overgrote deel van de opbrengst naar de bank.

Investeren in groei

Vorige week benadrukte Nobel-partner Pieter Schroeder tegen RTL Z dat de investering in Leapp niet beperkt zou blijven tot de overnameprijs die aan de curator is betaald. Nobel wil ook investeren om de onderneming weer gezond te maken.

Dit is een artikel van