Beurs

Kampeerwinkel Vrijbuiter op rand faillissement

23 juli 2018 08:55 Aangepast: 23 juli 2018 14:40

De kampeerwinkel Vrijbuiter, met vier grote vestigingen in Roden, Zaandam, Gouda en Roermond, heeft eind vorige week uitstel van betaling gekregen.

Vrijbuiter is een bekend merk in de kampeer- en outdoormarkt. De onderneming worstelt al langer met financiële problemen. In 2014 stond Vrijbuiter na miljoenenverliezen ook al op de rand van een faillissement. Het bedrijf probeerde het tij te keren door het verstofte imago op te frissen.

Eind 2016 zei de toenmalige directeur Steven de Raat weer winst te maken, en de opgefriste keten te willen uitbreiden van vier naar zeven winkels. Daarbij wist hij zich gesteund door aandeelhouder Navitas, de investeringsmaatschappij van textielondernemer Jan Zeeman.

Toch geen winst

Uit de jaarrekening over 2015/2016 blijkt overigens dat Wilderness bv, de moedermaatschappij van Vrijbuiter, dat jaar geen winst draaide. Er was sprake van een beperkt verlies van 454.000 euro, op een omzet van bijna 16 miljoen euro.

Wel was er weer sprake van een positief eigen vermogen. In het verslag liet het bedrijf zich nog positief uit over de toekomstverwachtingen, gezien de maatregelen die waren genomen om tot een structurele resultaatsverbetering te komen. Daarbij werd eveneens gewezen op een nieuwe financieringsovereenkomst met huisbank ABN Amro en een kapitaalinjectie van de aandeelhouder Navitas.

Problemen groter

De problemen bleken echter toch groter dan verwacht. Afgelopen donderdag kreeg Vrijbuiter uitstel van betaling. De meeste bedrijven die in surseance komen, gaan uiteindelijk failliet.

In het Dagblad van het Noorden schrijft directeur Ivo Richaers de problemen toe aan het dalende animo voor kamperen in een tent en een groeiende concurrentie van online winkels en niet-gespecialiseerde winkelgiganten als Aldi, Lidl en Xenos.

Bewindvoerder Harm-Jan Meijer onderhandelt met kandidaten over een mogelijke doorstart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van