Beurs

Hema is dwarse franchisenemers spuugzat

16 juli 2018 16:59 Aangepast: 16 juli 2018 17:20
IJs werd tijdens het warme weer wel verkocht bij de Hema, maar kleding te weinig. Beeld © ANP

Hema wil van haar dwarsliggende franchisenemers af. De winkelketen noemt de samenwerking met de ondernemers 'contraproductief en bezwarend' en 'duurzaam onhoudbaar en onwerkbaar'.

Dat blijkt uit een brief van Hema aan de franchisenemers, die in handen is van NRC Handelsblad.

Hema is sinds 2007 in handen van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. De keten telt inmiddels 744 winkels, waarvan 259 Nederlandse winkels in handen zijn van onafhankelijke ondernemers.

In de clinch

Met die ondernemers ligt Hema al jaren in de clinch. Zij maken onder meer ruzie over dalende omzetten, de verdeling van de opbrengsten van de webshop en de kosten die franchisenemers moeten betalen. In 2015 leek Hema nog vrede te sluiten met de verbonden ondernemers. Maar sindsdien laait de ruzie weer regelmatig op.

Volgens Hema was het slepende conflict met de franchisenemers een belangrijke oorzaak van het recente afketsen van de verkoop van de winkelketen aan het Belgische investeringsmaatschappij Core Capital. Het was de derde keer dat een verkoop van Hema mislukte.

Geen investeringsperspectief

In de brief schrijven directeuren Ton Vervat en Tico Schneider dat geen enkele investeerder zijn vingers wil branden aan Hema als gevolg van de dwarsliggende franchisenemers. "Gebleken is dat uw rol als franchisenemer binnen het huidige retaillandschap als zeer problematisch wordt ervaren, en er geen investeringsperspectief wordt gezien in Hema."

Hema wil de 'verouderde' franchiseovereenkomst herzien, maar ziet zich daarin gedwarsboomd door juridische procedures van de ondernemers. In de brief dreigt Hema daarom te zullen stoppen met het franchise-model.

Niet probleemloos

Probleemloos zal dat echter niet gaan. Uit de meest recente jaarverslag blijkt namelijk dat de franchisevestigingen goed zijn voor zo’n kwart van de totale omzet van Hema. Sluiting zal dus tot een flinke omzetdaling leiden.

Gezien de verliezen die Hema afgelopen jaren boekte, lijkt het onwaarschijnlijk dat Hema genoeg geld heeft om de franchisenemers uit te kopen.

"Hema kan niet zomaar stoppen met de franchisers. Je kan het wel roepen, maar daadwerkelijk doen is iets anders", aldus retailexpert Kitty Koelemeijer van Nijenrode Business Universiteit. "Het gaat om een substantieel deel van de omzet en de winkels, en bovendien is er sprake van langlopende franchise-overeenkomsten. Ook juridisch kan je daar niet zomaar vanaf."  

Schuldenlast

Ook is het de vraag of de verwijten van Hema aan het adres van de franchisenemers helemaal terecht is. Een deel van de problemen van de winkelketen lijkt ook veroorzaakt door de grote schuldenlast van de onderneming, die ontstond door de overname door Lion Capital in 2007.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van