Ga naar de inhoud
Beurs

Verhuizing Unilever slecht voor de koers? 'Britse index doet er niet toe'

Unilever-ceo Paul Polman probeerde eerder Britse aandeelhouders gerust te stellen. Beeld © AFP

Een grote aandeelhouder van Unilever vreest dat de verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam slecht zal zijn voor de koers, maar analist Corné van Zeijl van Actiam en beurscommentator Hans de Geus zijn helemaal niet zo somber.

Het Nederlands-Britse concern Unilever, bekend van onder meer Omo, Magnum, Knorr en Lipton, heeft straks nog maar één hoofdkantoor: in Rotterdam. Dat in Londen wordt gesloten. Unilever blijft weliswaar gewoon aan de Londense beurs genoteerd, maar de hoofdnotering zal in Amsterdam zijn.

Unilever zelf denkt dat het daarom 'zeer onwaarschijnlijk' is dat Unilever straks nog in de Britse FTSE aandelenindex zal zitten. Nick Train, medeoprichter van aandeelhouder Lindsell Train, en groot aandeelhouder in Unilver zei vandaag tegen The Financial Times dat de verhuizing er toe kan leiden dat veel beleggers hun aandelen geforceerd zullen verkopen.

'Geen effect op lange termijn'

Maar als Unilever niet meer in de FTSE-index zit, dan maakt dat voor de koers op langere termijn niets uit, zegt analist Corné van Zeijl van Actiam. Het zijn alleen Britse beleggers die klagen, ingegeven door nationalistische gevoelens, zegt hij.

"Het is al bekend dat Unilever mogelijk uit de FTSE valt, en als er al een effect is, dan is dat dus al geweest. Een eventueel effect zal ook maar tijdelijk zijn", aldus Van Zeijl.

Relatieve waardering

Beleggers kijken ook of een beursfonds duur of goedkoop is in vergelijking met branchegenoten. Dus als, bijvoorbeeld, Nestlé op een gegeven moment relatief duur is, dan zullen beleggers juist Unilever gaan kopen, zegt Van Zeijl.

Verder denkt hij dat als Unilever een Brits bedrijf zou zijn geworden, het effect veel groter zou zijn, 'want dan zou Unilever uit de Eurostoxx 50 index vallen'. Dat is een veel bredere index, waarin bedrijven uit de hele eurozone zitten, in plaats van alleen uit Groot-Brittannië.

Aandelen samenvoegen

Unilever heeft nu nog twee soorten aandelen: een Nederlands aandeel en een Brits aandeel. Later dit jaar worden die samengevoegd tot één nieuw aandeel. Nu zitten de Nederlandse Unileveraandelen (naast uiteraard in de AEX-index) in de Eurostoxx 50 index. Unilever zelf denkt dat het gewicht van de Unileveraandelen in de Europese indexen zal toenemen.

Alleen Britse beleggers kijken naar de FTSE-index en met de brexit wordt die index minder belangrijk, aldus Van Zeijl. Ook beurscommentator Hans de Geus vindt het onzin dat als Unilever niet meer in de FTSE-index zou zitten, de koers eronder zou lijden. "Wie heeft er nu de FTSE-index als maatstaf, ik kan mij niet voorstellen dat die belangrijker is dan de Eurostoxx 50 index", zegt hij. 

Indexbeleggers en prestaties

Voor aandeelhouders kan het belangrijk zijn dat de aandelen van een onderneming in een beursindex zitten. Beleggers kopen namelijk steeds vaker aandelen die in een bepaalde index zijn opgenomen. Dit is omdat het in de praktijk vaak lastig blijkt om structureel beter te presteren dan een index.

Als je de index volgt, dan maak je dus ongeveer hetzelfde rendement als de index en je hoeft geen kosten te maken om te bepalen welke aandelen je moet kopen. Want als een index voor, stel 4 procent uit aandelen in bedrijf A bestaat, dan beleg je ook 4 procent van je aandelenvermogen in bedrijf A bestaan. Je volgt zo precies de index.