Beurs

Erdogan verhoogt rente niet: fijn voor toerist, slecht voor economie

10 juli 2018 16:02 Aangepast: 10 juli 2018 16:44
De Turkse president Erdogan. Beeld © ANP

Door het economische beleid in Turkije wordt de Turkse lira al een tijdje minder waard. Toeristen profiteren daarvan, maar de rente in Turkije zou eigenlijk moeten worden verhoogd. De Turkse president Erdogan wil daar niet aan: niet goed voor de Turkse economie, legt beurscommentator Hans de Geus uit.

De Turkse economie is de laatste jaren flink gestimuleerd, door overheidsuitgaven en een lage rente. Dat heeft geleid tot een flinke consumptie. Turkije importeert nu meer dan het exporteert. Dat resulteerde weer in een fors handelstekort en een gedaalde koers van de lira.

Je krijgt nu meer lira’s voor je euro, dus als je op vakantie gaat naar Turkije, dan ben je daar goedkoper uit op een terrasje, aldus De Geus. Maar het gevoerde economische beleid heeft volgens hem ook negatieve kanten.

Stimuleren economie

Zo heeft Erdogan zijn schoonzoon benoemd tot minister van financiën en die gaat waarschijnlijk door met stimuleren van de economie. Maar er wordt al te veel gestimuleerd, met een hoge import en druk op de lira tot gevolg, aldus De Geus.

Verder kan Erdogan zelf bepalen wie de nieuwe topman wordt van de centrale bank. Erdogan, zelfverklaard 'vijand van rente', wil iemand die de rente lekker laag houdt. Maar de rente is al veel te lang te laag, waardoor lenen goedkoop is. Het leidt ook tot meer consumptie en een hoger handelstekort, en dus een lagere koers van de lira.

Strenger beleid?

Beleggers willen een strenger beleid, met een hogere rente, om de koers van de lira te ondersteunen en het handelstekort terug te dringen, aldus De Geus. Maar Erdogan wil daar niet aan.

Dat kan ertoe leiden dat beleggers hun lira’s gaan omruilen voor andere valuta’s. Ook kunnen bedrijven terughoudend zijn met investeren, omdat ze bang zijn voor de economische onzekerheid. Dat kan de economische groei drukken en leiden tot meer inflatie.

Ondertussen loopt de rente op staatsleningen, de marktrente, wél op. Hierdoor zal de overheid uiteindelijk meer kwijt zijn aan rentebetalingen en dat kan het begrotingstekort opstuwen, aldus De Geus.

Bekijk zijn volledige toelichting:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van