Ga naar de inhoud
Beurs

'Artsen Slotervaartziekenhuis vrezen faillissement'

Beeld © ANP

De artsen van het Slotervaartziekenhuis vrezen voor een faillissement van de Amsterdamse zorginstelling. Dat blijkt uit een brandbrief van de artsen, waarop het Parool en NRC Handelsblad de hand wisten te leggen.

Het Slotervaartziekenhuis werd in 2006 overgenomen door vastgoedinvesteerder Jan Schram en onderneemster Aysel Erbudak. Nadat het ziekenhuis opnieuw in de problemen kwam door verliezen, gesjoemel en geruzie tussen de aandeelhouders, werd het in 2013 overgenomen door zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer.

Opnieuw problemen

Nu, vier jaar later, blijkt opnieuw sprake van grote problemen. Gisteren erkende bestuursvoorzitter en aandeelhouder De Boer dat het Slotervaartziekenhuis in zijn huidige vorm niet kan voortbestaan.

In plaats van een volwaardig ziekenhuis te blijven, zal de instelling zich richten op enkele speerpunten als overgewicht en ouderenzorg. Volgende week verwacht De Boer een reorganisatieplan te presenteren.

Vertrouwen opgezegd

Uit onderzoek door het Parool en NRC Handelsblad blijkt dat de medische staf van het ziekenhuis begin mei het vertrouwen in de directie heeft opgezegd. In een brief aan de de raad van bestuur uiten de artsen hun 'ernstige zorgen over (…) de crisissituatie waarin ons ziekenhuis zich bevindt'.

Zo wordt er volgens de artsen te veel gekeken naar besparingen en te weinig naar de mogelijkheden om de productie te verhogen. Zij schrijven te 'denken dat de huidige aanpak van de Raad van Bestuur zal leiden tot een faillissement'.

De Boer wijt de onrust bij de artsen uit de onvrede over het banenverlies, dat het gevolg kan zijn van de aanstaande reorganisatie.