Ga naar de inhoud
Beurs

Koers Arcadis keldert nu het architectendochter niet verkoopt

Peter Oosterveer is sinds vorig voorjaar de ceo van Arcadis. Beeld © ANP

Advies- en ingenieursbureau Arcadis verkoopt ontwerp en consultancybedrijf CallisonRTKL toch niet. Er is geen goed bod binnengekomen. Beleggers zijn niet blij: de koers van het bedrijf daalt hard.

Arcadis zegt dat CallisonRTKL als aparte divisie binnen Arcadis blijft. Dat zou de beste mogelijkheden bieden voor de aandeelhouders en alle betrokken partijen. Er is geen bevredigend alternatief, zegt Arcadis.

Het lijkt erop dat Arcadis geen koper heeft kunnen vinden voor CallisonRTKL, of in ieder geval niet tegen de gewenste prijs. Maar het bedrijf is niet meteen bereikbaar voor commentaar.

Grootste daler

CallisonRTKL is volgens Arcadis leidend in stedelijk ontwerp en architectuur, met wereldwijd een top 5-positie. Het bedrijf is sinds 2014 onderdeel van Arcadis.

Arcadis had het geld van een eventuele verkoop goed kunnen gebruiken om de financiële positie te versterken. De schulden van Arcadis liepen eerder flink op, terwijl het problemen had met het innen van rekeningen. Analist Jim Tehupuring van ProBeleggen sprak eerder van 'een gevaarlijke cocktail'. Arcadis had eind december voor 1,1 miljard aan goodwill op de balans staan, dat is meer dan het eigen vermogen.

Op de beurs is Arcadis om 12:15 uur de grootste daler, met een koersverlies van zo'n 6 procent. Daarmee is het verreweg de grootste daler onder de 50 hoofdfondsen. Dit jaar ging er al een kwart van de koers van de midkapper af, dat is aanzienlijk meer dan de daling van 8 procent van de midkap-index. De AEX-index steeg dit jaar zelfs een kleine 3 procent.

Strategische opties

Arcadis maakte afgelopen september bekend de strategische opties (inclusief verkoop) voor CallisonRTKL te bekijken. Bij de bekendmaking van de nieuwe strategie, eind november, zei Arcadis 'goede voortgang' te maken met het bekijken van de strategische opties voor de CallisonRTKL. Medio april, bij de trading update over het eerste kwartaal, werd dat nog eens herhaald.

Arcadis zegt nu dat het onderdeel strategisch en financieel goed gepositioneerd is voor verdere groei. Bij de tak werken circa 1500 medewerkers op de 23 kantoren wereldwijd.

Omzetdaling

CallisonRTKL was vorig jaar goed voor een omzet van 327 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 27 miljoen euro. Maar de resultaten van CallisonRTKL zijn niet om over naar huis te schrijven. In 2017 daalde de netto-omzet met 6 procent, terwijl het ebita-resultaat vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijving goodwill met 9 procent terugliep.

In het vierde kwartaal was de teruggang van de omzet met 8 procent nog groter. In de eerste drie maanden van 2018 zette de omzetdaling versterkt door: een daling met maar liefst 17 procent.

Dit is een artikel van