Ga naar de inhoud
Beurs

Verliezen Ziekenhuisgroep Twente veel groter dan verwacht

Beeld © ANP

Ziekenhuisgroep Twente, dat ziekenhuizen in Almelo en Hengelo bezit, heeft vorig jaar een megaverlies van ruim 15 miljoen euro gemaakt. De verliezen blijken véél hoger dan verwacht.

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), dat in 1998 ontstond uit een fusie tussen de twee ziekenhuizen, boekte vorig jaar met ruim 3000 medewerkers een omzet van ruim 336 miljoen euro.

Nadat bestuursvoorzitter Meindert Schmidt begin vorig jaar met pensioen ging, bleek al snel sprake te zijn van financiële tegenvallers. Vorige herfst kondigde zijn opvolger Ton Ruikes aan tussen 10 en 15 miljoen euro te moeten bezuinigen.

Daarbij verdwenen onder meer 150 voltijdsbanen. Begin dit jaar bleek ook dat het ziekenhuis in Hengelo zijn afdeling spoedeisende hulp moet sluiten.

Situatie blijkt ernstiger

Uit de zojuist verschenen jaarrekening blijkt nu dat de financiële situatie nog ernstiger is dan gedacht. Ziekenhuisgroep Twente boekte in 2017 een verlies van 15,6 miljoen euro.

Dat is drie keer zoveel als wat de zorginstelling een jaar geleden nog verwachtte. Ook ligt het ettelijke miljoenen boven het verwachte verlies van 11 miljoen, waarover in februari nog werd gesproken.

Financieel bestuurder Wolter Odding verklaart het hogere verlies uit een miljoenenafboeking op het vastgoed van de zorginstelling. "Dat bleek voor te veel geld in de boeken te staan."

Extra afboeking van 10 miljoen

Tot overmaat van ramp heeft Ziekenhuisgroep Twente ook nog eens een afboeking van bijna 10 miljoen over 2016 moeten doen.

Volgens Odding betrof dat posten die in het verleden niet goed administratief waren verwerkt. "Zo bleken er vorderingen ten onrechte opgenomen, en was een schuld juist niet opgenomen. Dat is natuurlijk niet prettig", aldus de financiële man, die zelf april vorig jaar pas aantrad.

Banken kunnen leningen opeisen

Zowel het verlies als de afboeking van de oude posten heeft Ziekenhuisgroep Twente in mindering moeten brengen op zijn eigen vermogen, zeg maar de reserves.

Eind 2016 dacht de zorginstelling nog een eigen vermogen te hebben van ruim 62 miljoen euro. Na de noodzakelijke correctie bleek dat nog geen 53 miljoen. En na de aftrek van het verlies over 2017 komt het uit op iets meer dan 37 miljoen.

Zorgverzekeraars terugbetalen

Daardoor kelderde ook de solvabiliteit van de zorginstelling, een maatstaf voor de financiële kracht van een organisatie. Ziekenhuisgroep Twente voldoet daardoor niet meer aan de voorwaarden die huisbanken ABN Amro en ING voor de kredieten stellen. Daarmee kunnen de banken die leningen in principe direct opeisen.

Ook de zorgverzekeraars behoren tot de schuldeisers van het ziekenhuis. Omdat Ziekenhuisgroep Twente in het verleden te veel geld van hen ontving, moet de instelling nu miljoenen terugbetalen. Maar zowel de banken als de zorgverzekeraars hebben de zorginstelling wat financiële ademruimte gegeven, doordat latere terugbetaling toe te staan.

Geen nieuwe ontslagen

Volgens Odding leiden de hoger dan verwachte verliezen 'niet direct' tot een nieuwe reorganisatie. "De vorige jaar aangekondigde reductie van 150 voltijdsbanen is inmiddels achter de rug, en kon worden doorgevoerd zonder gedwongen ontslagen."

Wel is het volgens hem mogelijk dat Ziekenhuisgroep Twente in de toekomst minder zorg zal verlenen. "Zoals alle ziekenhuizen kijken wij welke zorg beter op andere plekken, zoals bij huisartsen, kan worden verleend. Die keuzes hebben op termijn mogelijk wel gevolgen voor het aantal banen. Wij verwachten dat via natuurlijk verloop te kunnen oplossen."

Ziekenhuisgroep Twente verwacht in het lopende jaar een verlies van 3,8 miljoen euro te boeken. In 2019 moet er weer winst worden gemaakt.