Philips neemt een voorziening van 30 miljoen euro vanwege een onderzoek van de Europese Commissie. Philips probeerde volgens de Commissie samen met andere bedrijven te voorkomen dat consumenten online producten in andere EU-landen konden kopen voor een lagere prijs.
Het ging om huishoudelijke apparatuur, notebooks en hifiproducten in de periode 2011 tot en met 2013. Philips maakt inmiddels geen notebooks en hifiproducten meer.
Philips houdt er rekening mee dat het een boete krijgt en zet hier nu alvast 30 miljoen euro voor opzij. Dat zorgt voor een bijzondere last in het tweede kwartaal.
Interne markt
Eurocommissaris Margrethe Vestager gaat na of Philips de mededingingsregels heeft overtreden door oneerlijke restricties op te leggen voor detailhandelsprijzen of door klanten van bepaalde aanbiedingen uit te sluiten op basis van hun nationaliteit of locatie.
Het idee van de interne markt van de Europese Unie is juist dat er vrij verkeer is van onder meer goederen, waardoor consumenten ook in andere EU-landen spullen kunnen bestellen.
Asus en Pioneer
Mogelijk werd het effect van eventuele prijsrestricties nog versterkt doordat veel webshops gebruikmaken van prijsstellingssoftware die prijzen automatisch aanpast aan die van concurrenten.
De Europese Commissie komt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar met zijn bevindingen naar buiten. In het onderzoek wordt ook gekeken naar de bedrijven Asus, Denon & Marantz en Pioneer.
Prijsafspraken beeldbuizen
De kwestie staat los van een boete van 1,5 miljard euro die Brussel Philips en zes andere elektronicabedrijven eind 2012 oplegde wegens verboden prijsafspraken bij het maken van beeldbuizen. Naast die boete hangt Philips en de andere betrokkenen van dat beeldbuiskartel ook nog een forse schadeclaim boven het hoofd.
Philips heeft het onderdeel dat beeldbuizen maakt al jaren geleden verkocht.