Ga naar de inhoud
Beurs

Aegon legt gelijk loon mannen en vrouwen vast in nieuwe cao

Vrouwen op Equal Pay Day demonstreren voor gelijke beloning Beeld © Getty Images

Aegon gaat een groot onderzoek doen naar de beloning van mannen en vrouwen. Die afspraak is opgenomen in een nieuwe cao waar het bedrijf met FNV, De Unie en CNV een akkoord over heeft bereikt.

FNV zegt dat het de eerste keer is dat er zo’n afspraak is gemaakt in een cao. In Nederland hebben zij geen cao’s met vergelijkbare afspraken.

Het onderzoek moet voor februari 2019 afgerond zijn. Of er verschillen te zien zullen zijn, durft een woordvoerder van Aegon niet te zeggen. “Dat is erg lastig, we kunnen daar nog geen inschatting van maken”, zegt ze.

Eerder al gelijk loon afgesproken

Aegon maakte eerder al wereldwijde beloningsafspraken. “We hebben afgesproken dat bij gelijk werk ook geen gelijke beloning tussen man en vrouw past. Maar uit andere onderzoeken, zoals dat van het College voor de Rechten van de Mens, is gebleken dat er nog best wat verschillen zijn in verschillende sectoren.”

Volgens de woordvoerder is het van belang dat er goed onderzoek komt en dat functies goed worden vergeleken. “We zijn heel benieuwd hoe het dan bij ons zit. Als er een verschil uitkomt, dan trekken we de beloning uiteraard gelijk”, zegt de woordvoerder.

Loonsverhoging op komst

Daarnaast krijgen de medewerkers binnen nu en een jaar 4,5 procent loonsverhoging. Op 1 september krijgen ze er 2 procent bij, op 1 juli 2019 volgt er nog eens 2,5 procent. De cao heeft een looptijd van twee jaar en geldt voor 3500 medewerkers in Nederland.