Beurs

Brexit-effect: Europa's grootste beursbedrijf verhuist naar Amsterdam

03 juli 2018 14:45 Aangepast: 04 juli 2018 07:29
Traders van Cboe zijn wereldwijd actief. Beeld © Getty

Het Amerikaanse Cboe, één van 's werelds grootste effectenbeurzen voor opties, verhuist vanwege de brexit zijn Europese hoofdkantoor naar Amsterdam. De 'langdurige en goede relaties' met toezichthouders AFM en DNB waren belangrijk voor die keuze, aldus het bedrijf.

Multinational Cboe (Chicago Board Options Exchange) is al langer actief in Nederland als mede-eigenaar van EuroCCP, een zogeheten 'clearing house' dat zorgt voor een veilige afwikkeling van transacties tussen twee andere partijen.

Wereldwijd is het bedrijf vooral bekend vanwege de effectenhandel, die het in Europa vanuit Londen beheert. Daar komt vanaf april 2019 verandering in, wanneer het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.

'Fantastische locatie'

"Wij geloven dat Nederland een concurrerende en open financiële marktinfrastructuur levert en vinden dat Amsterdam een fantastische locatie is om onze EU-locatie te vestigen", schrijft Mark Hemsley, directeur van Cboe Europa, in een verklaring.

Ook de Nederlandse toezichthouders worden bij naam genoemd. Hemsley: "We hebben langdurige en goede relaties met de AFM en De Nederlandsche Bank die een diepgaand begrip hebben van de aandelen- en derivatenmarkten."

Gratis taxi-ritjes door Amsterdam

De keuze van Cboe komt volgens analisten van Bloomberg niet uit de lucht vallen. Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken voert volgens hen een actieve lobby om financiële handelsfirma's te verleiden tot een verhuizing naar ons land.

Daarbij zouden managers van die bedrijven gratis worden rondgereden door Amsterdam voor afspraken met toezichthouders, vastgoedmakelaars en leidinggevenden van flitshandelbedrijven.

Speculeren op bitcoin

Cboe is overigens ook het eerste beursbedrijf dat een future op de bitcoin lanceerde, waarmee beleggers sindsdien kunnen speculeren op een koersval van de cryptomunt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van