Beurs

Lagere olieprijs drukt AEX in het rood

22 juni 2017 13:09 Aangepast: 27 juli 2017 19:30
Beeld © ANP

De olieprijs daalde vanochtend wat en dat druk oliegerelateerde fondsen in het rood. Zo staat Shell bijna 1,5 procent in de min. Ook SBM Offshore en Fugro zakken weg.

  • De AEX daalt 0,4 procent tot 518,3 punten
  • De Midkap-index stijgt 0,5 procent tot 805,6 punten
  • Zwaargewicht Shell daalde deze week al meer dan 4 procent

De oliegerelateerde bedrijven blijven onder druk staan in het kielzog van de gedaalde olieprijzen. In het jaar tot nu toe is de olieprijs met 20 procent gedaald.

Shell is in de AEX één van de sterkste dalers. SBM Offshore staat meer dan 1 procent lager, ondanks het binnenslepen van een definitieve order van de Amerikaanse oliereus ExxonMobil. Gezien het gewicht van Shell is dit fonds goed voor een kwart van de totale daling van de AEX.

Galapagos

Biotechnoloog Galapagos is de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen, met een winst van 1,2 procent. Philips verliest 0,9 procent na de overname van de Amerikaanse leverancier van geavanceerde hersenscanapparatuur Electric Geodesics.

In de MidKap behoort bodemonderzoeker Fugro, die veel klanten heeft in de oliesector, tot de grootste dalers met een min van 1,6 procent. Koploper is advies- en ingenieursbureau Arcadis met een winst van 2,6 procent.

Corbion noteert 3,3 procent hoger. De producent van voedingsingrediënten zou een overnamebod hebben ontvangen van investeringsmaatschappijen en een industrieel chemiebedrijf. Dat meldde de website Wall Street Wires, zonder aan te geven waar de informatie vandaan komt. Een woordvoerder van Corbion wilde geen commentaar geven.

In Zürich klimt Novartis 3 procent. Het Zwitserse farmaceutische concern maakte positieve onderzoeksresultaten bekend van het middel canakinumab, dat de risico's voor overlevenden van een hartaanval beperkt.

Diageo daalt in Londen meer dan 1 procent. Het Britse drankenconcern neemt het tequilamerk Casamigos over, waarvan de bekende Amerikaanse acteur George Clooney een van de oprichters is. Diageo betaalt in totaal 1 miljard dollar voor het merk.

Euro en olie

De euro stijgt tot 1,1172 dollar, van 1,1144 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie toont wat herstel met een plus van 0,5 procent op 42,75 dollar. Brentolie wordt 0,8 procent duurder, op 45,17 dollar per vat. Eerder vandaag stond de olieprijs nog op verlies.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van