'Grote banken in Duitsland onderzocht voor belastingontduiking'

Tientallen banken, waaronder grote namen als Barclays, Goldman Sachs, Bank of America en BNP Paribas, worden onder de loep genomen in een onderzoek naar grootschalige belastingontduiking in Duitsland.
Dat meldt persbureau Bloomberg. Naast banken wordt gekeken naar makelaars, boekhoudbedrijven en advocatenkantoren. De banken zouden investeerders jarenlang geholpen hebben met trucs om minder belasting af te dragen.
Daardoor zou Duitsland meer dan 10 miljard aan belastinginkomsten zijn misgelopen. Het onderzoek loopt al vijf jaar, maar de eerste echte aanklachten zouden nu voorbereid worden en nog dit jaar ingediend worden. Volgens Bloomberg is er een doorbraak doordat verschillende ooggetuigen hun medewerking hebben toegezegd.
Dividendbelasting
De zaak draait om een interpretatie van belastingregels die het leken toe te staan dat twee partijen claimden eigenaar te zijn van aandelen. Dat is belangrijk in verband met het terugvragen van ingehouden dividendbelasting. Er werd namelijk 'short' gegaan in aandelen, dat betekent aandelen werden verkocht die niet in bezit waren. Dat gebeurde kort voordat er dividend werd betaald.
Bedrijven die dividend uitkeerden hielden dividendbelasting in en verstrekten een certificaat dat beleggers konden gebruiken om dividendbelasting terug te vragen. Maar de banken die voor beleggers de door anderen geshorte aandelen kochten, gaven ook zo'n certificaat af.
Schikking
Volgens Bloomberg zijn schikkingen onontkoombaar, omdat justitie te weinig capaciteit heeft om alle zaken te behandelen. De praktijk waarbij dubbel dividendbelasting werd teruggevraagd stopte in 2012, omdat toen het Duitse belastingstelsel werd hervormd.
Het gaat er nu dus om of de transacties vóór die tijd waren geoorloofd. De fiscus accepteerde jarenlang de verzoeken om teruggave van de ingehouden dividendbelasting. Het parlement deed weinig om de regels aan te passen, ondanks het feit dat er meerdere keren was gewaarschuwd voor misbruik van het systeem.
Toen de fiscus uiteindelijk de deals onder de loep nam, werd meteen de teruggave van dividendbelasting stopgezet en het Openbaar Ministerie gewaarschuwd. Dat leidde later tot invallen bij banken en advocatenkantoren, rechtszaken en minstens één faillissement.