Ga naar de inhoud
Beurs

Hema maakt alweer verlies, omzet in Nederland daalt

Beeld © ANP

Het lukt de Hema maar niet om geld te verdienen. In het eerste kwartaal legde het bedrijf 6 miljoen euro toe op de verkopen. De omzet in Nederland, nog altijd verreweg de grootste markt, daalde zelfs.

Al jaren slaagt Hema er niet in om het lek boven water te krijgen. In het derde kwartaal van vorig jaar werd er weliswaar een winstje gemaakt, maar dat was voor het eerst in vier jaar. Daarna zakte het bedrijf weer in het rood.

Verkoop lukt maar niet

Onlangs mislukte de derde poging van aandeelhouder Lion Capital om Hema te verkopen, en ook in 2011 en 2014 mislukten verkooppogingen. De Britse investeerder is al sinds 2007 eigenaar van Hema. In het algemeen verkopen private equityfondsen hun belang na een jaar of zeven weer. 

Hema en Lion Capital bekijken nog steeds de strategische opties, maar daar wordt nu niets over gezegd.

Gedwongen naar buitenland

Hema schermt vooral met haar internationalisering. Zo wil het de komende jaren flink groeien in Duitsland, daar zijn nu nog maar veertien vestigingen. Ook in Spanje (negen winkels), Groot-Brittannië (acht filialen) en Oostenrijk (nu twee vestigingen) werden nieuwe winkels geopend. Na de zomer worden zelfs winkels geopend in Dubai.

In Frankrijk heeft Hema inmiddels 75 winkels.

Die groei in het buitenland moet ook wel, want in de grootste markt, Nederland, daalde de omzet met 0,3 procent. Dat is pijnlijk, want uit ons land komt nog steeds driekwart van de omzet.

Slecht weer en stakingen

De totale omzet steeg in het eerste kwartaal met 2,8 procent, maar dat komt volledig door de opening van nieuwe winkels. De omzet van de bestaande winkels daalde met 1,1 procent. Hema klaagt over het slechte weer en stakingen in het openbaar vervoer in Frankrijk.

Hema meldt trots dat het ebitda-resultaat (vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afschrijving goodwill) met 10,8 procent steeg tot 19,5 miljoen euro. Maar onderaan de streep staat er nog een verlies. Het verlies daalde wel, van 12,4 miljoen euro tot 6 miljoen euro.

Nog klein buiten Nederland

In de tweede markt, België/Luxemburg, steeg de omzet met 8 procent tot 36 miljoen, terwijl in Frankrijk de omzetgroei 19 procent was, tot 27 miljoen euro. In Duitsland steeg de omzet met 17,5 procent, maar de totale omzet is er nog altijd maar 4,7 miljoen euro.

Tot slot: Spanje, Groot-Brittannië en Oostenrijk zagen hun omzet met 17 procent toenemen tot ruim 6 miljoen euro.