Ga naar de inhoud
Beurs

‘Nederlandse bedrijf Elastic naar de beurs: 1,5 tot 3 miljard waard’

Mede-oprichter Steven Schuurman. Vorig jaar trad hij af als topman. Nu is hij commissaris. Beeld © Getty

De volgende beursgang van een groot Nederlands it-bedrijf, na Adyen, lijkt voor de deur te staan met het Amsterdamse softwarebedrijf Elastic. Alleen zou Elastic niet voor Nederland, maar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq kiezen.

Volgens het Amerikaanse Recode wil de onderneming laat in de zomer of aan het begin van de herfst een beursnotering krijgen. De website beroept zich op bronnen die bekend zijn met de beursplannen. Elastic zelf is nog niet bereikbaar voor commentaar. 

Elastic ontwikkelt opensourcesoftware, waarmee grote hoeveelheid data kunnen worden opgeslagen en worden doorzocht. Klanten zijn onder meer telecomconcern Sprint, taxi-apps: Lyft en Grab (concurrenten van Uber) en eBay.

'Unicorn'

Volgens Recode zou Elastic gewaardeerd worden op een bedrag tussen 1,5 en 3 miljard dollar. Daarmee zou het in één klap tot de grotere Nederlandse ondernemingen horen.

Een paar weken terug ging Adyen al naar de beurs. Eerder kreeg Takeaway.com al een notering, terwijl TomTom al veel langer aan de beurs staat. Al die bedrijven zijn zogeheten 'unicorns', die op de beurs meer dan 1 miljard waard zijn. Voorlopig wint Adyen in dit rijtje, met een beurswaarde van 15 miljard euro.

Nederlandse oprichter

Elastic werd in 2012 opgericht door de Nederlandse Steven Schuurman, Amerikaanse Shay Bannon, Israëlische Uri Boness en Duitse Simon Willnauer. Schuurman was de topman, maar begin vorig jaar nam Bannon het van hem over. Schuurman is nu commissaris bij Elastic.

Omzet- of winstcijfers zijn nog niet bekend gemaakt. Wel zegt Elastic meer dan 800 werknemers te hebben, en 225 miljoen downloads te hebben gezien van hun softwareprogramma, eind februari. Een jaar eerder was dat nog maar 100 miljoen.

Verdienen met extra functies

De opensourcesoftware is gratis, dus daar verdient Elastic niets mee. Het bedrijf verdient wel aan de verkoop van abonnementen, voor extra functies die niet in het gratis pakket zitten en ondersteuning voor de software.

Het bedrijf koos voor het maken van opensourcesoftware omdat het daarmee makkelijker is om marktaandeel te veroveren, zei Schuurman in mei 2016 tegen RTL Z tijdens StartupFest Europe.

In 2016: te vroeg voor beursgang

Elastic heeft in 2014 voor het laatst geld opgehaald: 70 miljoen dollar. In totaal heeft het bedrijf 104 miljoen dollar opgehaald.

Twee jaar terug zei Schuurman dat hij het nog te vroeg vond voor een beursgang. "Een bedrijf moet er klaar voor zijn, het moet een voorspelbare winstgevendheid hebben, of in ieder geval een positieve kasstroom hebben, maar daarvoor zijn we nog te jong." Bij een positieve kasstroom hoeft er geen geld in een bedrijf te worden gepompt.

Schuurman zei toen een beursgang 'absoluut' niet uit te sluiten.

Dit is een artikel van