Ga naar de inhoud
Beurs

Musk: Tesla gesaboteerd door ontevreden werknemer

Beeld © EPA

Volgens oprichter en topman Elon Musk heeft een werknemer zich schuldig gemaakt aan 'uitgebreide en schadelijke' sabotage.

De medewerker, die door Musk niet bij naam genoemd wordt, zou geknoeid hebben met de code achter het productiesysteem. Verder zou hij gevoelige bedrijfsinformatie aan derden hebben verstuurd, schrijft persbureau Reuters, die de mail van Musk zegt te hebben gezien.

Volgens Musk zou de volledige omvang van de sabotage nog niet duidelijk zijn. "Maar wat hij tot nu toe heeft toegegeven is vrij slecht", citeert Reuters. Volgens de ceo handelde de werknemer uit onvrede over een niet ontvangen promotie.

'Perfecte complottheorie'

In RTL Z Voorbeurs zijn Koen Bender van Mercurius Vermogesnbeheer en beurscommentator Hans de Geus sceptisch over de beweringen van Musk. "Het lijkt de perfecte complottheorie voor Musk, op een cruciaal moment voor Tesla, het is bijna hilarisch", zegt Bender.

Daarbij verwijst hij naar de productiedoelen van Tesla. De onderneming heeft productiedoelen vaak niet gehaald. Tesla wil aan het eind van de maand 5000 auto's van het Model 3 per week produceren.

"Het is bijna psychopatisch", voegt De Geus daaraan toe. Hij vindt het verbazingwekkend dat de koers van het aandeel niet daalt. "Het lijkt niet goed te gaan, bij een productie van 5000 auto's per week lijden ze nog steeds verlies."

'Beleggers of olieconcerns schuldig'

Tesla is een onderzoek begonnen. Daarbij zegt het bedrijf te gaan uitzoeken of de saboteur alleen handelde, of met 'organisaties van buitenaf'.

Musk zou in zijn mail schrijven dat er heel wat partijen zijn die Tesla graag ten onder zien gaan: beleggers die zijn 'short' gegaan (en dus profiteren van een koersdaling, red), oliemaatschappijen en andere autoproducenten.

Productie in een tent

Het is nooit saai bij Tesla. Zondag stuurde Musk een mail dat er een kleine brand was geweest, maar daarbij zou geen grote schade zijn aangericht en de productie zou weer zijn opgepakt.

Ook opmerkelijk: Musk twitterde dit weekend dat er een nieuwe productielijn is gestart in een wel heel bijzondere plek, namelijk een tent.

Afgelopen week kondigde Musk aan dat één op de elf werknemers zijn baan zou verliezen, maar dat zou de productiedoelen niet schaden.