Ga naar de inhoud
Beurs

'Handelsoorlog nadert en dat gaat de economie raken'

Beeld © EPA

Hoewel er nog geen datum bekend is waarop de maatregelen van de VS tegen China zouden moeten ingaan, lijkt de handelsoorlog lijkt nu echt los te barsten. Als dat gebeurt dan gaat dat de economie en de beurs raken, legt Durk Veenstra uit.

"It giet oan", zegt Veenstra. Een handelsoorlog dreigde al vanaf maart, maar nu zet de Amerikaanse president Trump de sancties tegen China door. Hij zou heffingen op zo’n 50 miljard dollar aan importen uit China hebben goedgekeurd. Vanmiddag moet bekend worden om welk bedrag en welke producten het precies gaat.

Een formele goedkeuring van de maatregelen moet nog komen en tot die tijd kan er nog worden onderhandeld, aldus Veenstra. Hij merkt fijntjes op dat er in november verkiezingen zijn voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het zou kunnen dat Trump daarom tot die tijd indruk op zijn achterban wil maken door te dreigen met maatregelen.

Producten duurder

Uiteindelijk zorgen importheffingen, als ze ingaan, ervoor dat producten duurder worden. Dat geldt voor zowel inwoners van China, de EU, Mexico en Canada als de VS, zegt Veenstra. Verder zullen ondernemingen mogelijk investeringen niet doen of uitstellen.

De onrust betekent niet dat de aandelenkoersen helemaal niet meer omhoog kunnen, maar het heeft uiteindelijk wel een drukkend effect. Zo zie je dat de beurzen in China vandaag al daalden tot het laagste niveau in twee jaar.

Dreigen over en weer

China dreigde terug te slaan naar de VS en over eveneens 50 miljard dollar aan import, vanuit de VS, heffingen op te leggen. Vervolgens wilde Trump het bedrag waarover hij invoerheffingen wilde opleggen verdubbelen tot 100 miljard dollar.

Zijn goedkeuring over heffingen gaat over de eerste 50 miljard dollar aan Chinese import. 

'EU probeert af te remmen'

Er dreigt nu een handelsoorlog tussen de VS en de drie belangrijkste handelspartners, naast China gaat het om de Europese Unie en Mexico en Canada. Met die twee laatste landen zit de VS in vrijhandelsorganisatie Nafta.

De EU, Mexico en Canada proberen Trump een beetje af te remmen. Zo komt de EU wel met heffingen op producten uit de VS, maar het gaat vooralsnog om een symbolisch bedrag.

Bekijk het commentaar van Durk Veenstra: