Ga naar de inhoud
Beurs

ECB stopt eind dit jaar met opkopen obligaties (denken ze)

Beeld © EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) halveert waarschijnlijk na september het bedrag dat aan obligaties zal worden opgekocht tot 15 miljard euro per maand. Vanaf 2019 stopt de ECB helemaal met het opkopen. Althans, als de inflatie zich ontwikkelt zoals verwacht. De rente blijft in ieder geval tot en met volgend jaar zomer op het huidige lage niveau.

Dat zegt de ECB vandaag. Eerder was al gezegd dat er tot en met september voor 30 miljard euro per maand aan obligaties wordt gekocht. Dat was al flink lager dan de 80 miljard euro waarvoor de centrale bank van de eurozone eerder aankocht.

Balans niet afgebouwd

De ECB blijft wel het geld dat het ontvangt uit aflossingen op obligaties in nieuwe obligaties steken. Daarmee wordt de balans van de ECB dus niet afgebouwd.

Aan de rente wordt nog niet gesleuteld. Volgens de ECB blijft de rente in ieder geval tot en met volgende zomer op het huidige niveau.

Bekijk de toelichting van ECB-president Mario Draghi op het besluit om te stoppen met opkopen en het commentaar van Jacob Schoenmaker: