Ga naar de inhoud
Beurs

Spectaculaire eerste beursdag voor Adyen, aandeel sluit op 455 euro

Adyen-oprichter Pieter van der Does Beeld © Getty

Het was een spectaculaire dag voor Adyen, dat vandaag naar de beurs ging. Het aandeel is vandaag bijna 90 procent meer waard geworden en gesloten op een koers van 455 euro.

Dat de dag stormachtig zou verlopen was bij het openen van de beurs al wel duidelijk. De introductiekoers was 240 euro, maar de openingskoers was al 400 euro per aandeel. Dat is een stijging van 66 procent.

Koers piekt op 503 euro 

Rond 11 uur ‘s ochtends bereikte de koers een piek van 503 euro. Daarna schommelde het aandeel wat rond de 440 euro, om in de namiddag weer te stijgen. Aan het eind van de beursdag zakte de koers nog even naar beneden.

Miniatuurvoorbeeld

Het grote succes van deze beursdag is de danken aan de slimme manier waarop het fintechbedrijf de beurs op is gegaan. Adyen bracht slechts een klein belang naar de beurs: 12 procent ofwel 3,5 miljoen aandelen.

Vraagprijs flink omhoog

In eerste instantie was het kleine deel van de aandelen dat naar de beurs is gebracht alleen uitgegeven aan institutionele beleggers zoals vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Die verkopen hun stukken doorgaans niet zo massaal.

Omdat er een relatief klein aanbod was werd de vraagprijs opgedreven. Ook particuliere beleggers konden vandaag handelen in de aandelen van Adyen, als die institutionele beleggers verkochten. Dat gebeurde, waardoor de sprong op de beurs fors was. "Wat de gek ervoor geeft, is het natuurlijk. Het bedrijf werd gewaardeerd op 240 euro, als de markt dan 500 euro per aandeel geeft, dan gaat het echt heel hard omhoog", zei beurscommentator Durk Veenstra. 

Miniatuurvoorbeeld

Dinsdag was Adyen nog 7,1 miljard euro waard, na vandaag is dat zo'n 14,2 miljard. En daarmee zijn ze van heel ver, heel dichtbij een grote speler als ABN Amro gekomen, dat 22 miljard waard is. 

Champagne bij Adyen? 

Adyen verwerkt betalingen voor grote binnen- en buitenlandse klanten als De Bijenkorf, Uber, Netflix en Spotify. Je zou denken dat men bij Adyen een grote fles champagne opentrekt om de koersverdubbeling te vieren, maar niets is minder waar.

Adyen-oprichter Pieter van der Does schrijft in een bericht aan zijn medewerkers dat het belangrijk is om succes te vieren, maar dat een beursgang daar niet bij hoort. “Het heeft op zichzelf geen impact op Adyen. Daarom zal iedereen morgen gewoon op kantoor aan het werk zijn”, schrijft hij.

Lees ookHoe komt prinses Mabel aan haar aandelen Adyen van 131 miljoen?

 

Dit is een artikel van