Beurs

Musk ontslaat deel personeel om eindelijk winst te maken met Tesla

13 juni 2018 08:31 Aangepast: 13 juni 2018 09:14
Beeld © AFP

Het lukt Elon Musk maar niet om zijn autobedrijf Tesla winst te laten maken. En dus grijpt hij hard in: er gaan banen verdwijnen. In totaal schrapt de maker van elektrische auto's 9 procent van het personeelsbestand.

Eind december vorig jaar werkten er ruim 37.500 mensen bij het bedrijf. Door de snelle uitbreiding zijn volgens topman Elon Musk veel dubbelingen ontstaan wat betreft bijvoorbeeld ondersteunende functies. Vandaar dat hij nu de bezem door de organisatie haalt. Tesla heeft in bijna vijftien jaar nog nooit een jaar met winst afgesloten. 

En hoewel winst 'niet de motivatie is' voor het bedrijf, aldus Musk, is de maatregel toch nodig om de kosten te verlagen en winstgevend te worden. Dat is nodig om de overgang naar duurzame schone energie te bewerkstelligen, schrijft Musk aan zijn personeel. Die brief publiceerde hij vervolgens op Twitter. 

Moeilijke beslissing

Musk schrijft verder dat de 'moeilijke beslissing' echt nodig is, om te voorkomen dat er ooit nog een ontslagronde nodig is. 

Het gaat overigens om de uitwerking van een eerder aangekondigde herstructurering, waarover nog geen banenaantallen naar buiten waren gekomen. Musk stelt dat het betreffende personeel nog deze week op de hoogte wordt gesteld. 

Geen gevolgen voor Model 3

Volgens de autobouwer heeft de ingreep geen gevolgen voor het halen van de productiedoelen voor zijn belangrijke Model 3. Door gemiste doelstellingen en het spenderen van veel geld om de productie van die voor een breder publiek bedoelde wagen op orde te krijgen, stond Tesla de afgelopen maanden nog flink onder druk op de beurs.

Beleggers reageerden wel positief op het nieuws over de reorganisatie. De koers van het aandeel steeg in de nabeurshandel met ruim 3 procent.

Tesla heeft onder meer een assemblagefabriek in Tilburg. Het is onduidelijk of de ingreep daar ook gevolgen heeft. Bij Tesla Nederland was niemand bereikbaar voor commentaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van