Ga naar de inhoud
Beurs

Mysterieuze Joost Schuijff int 200 miljoen met Adyen

Joost Schuijjf, toen hij nog werkte bij Bibit. Schuijff is mediaschuw. Dit is een uitsnede uit een interview van hem met RTL Z in 2000. Beeld © RTL Z

Bij de beursgang van betaalverwerker Adyen zijn woensdag heel wat beleggers die cashen, maar Joost Schuijff het allermeest. De 200 miljoen euro die hij op zijn rekening kan bijschrijven is drie tot vier keer wat zijn mede-oprichters innen. Inmiddels is hij alweer betrokken bij het volgende bedrijf. Wie is deze geheimzinnige investeerder?

Joost Schuijff? Ik ken wel Arnout Schuijff.

Dat kan kloppen. Arnout Schuijff is de CTO, de Chief Technology Officer van Adyen. Hij zit dus wel in het management van Adyen, maar Joost niet.

Hoe komt Joost Schuijff aan zijn aandelen in Adyen?

Hij is één van de oprichters van Adyen, samen met zijn broer Arnout en Pieter van der Does (de topman). Dat was in 2006. Op zijn Linkedinaccount omschrijft Joost zijn functie bij Adyen als 'investor'.

Okee, nu de centen, hoeveel krijgt Joost Schuijff precies?

Joost Schuijff bezit via Contentis BV ruim 1,7 miljoen aandelen Adyen. Dat is 5,82 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen van Adyen: dat is iets meer dan de 1,6 miljoen aandelen van Van der Does, maar iets minder dan Arnout Schuijff, die bijna 2,2 miljoen aandelen heeft.

Joost verkoopt een stuk meer aandelen dan zijn mede-oprichters. Terwijl zij ruim 12 procent van hun aandelen in Adyen verkopen, doet Joost bijna de helft de deur uit: bijna 833.000 aandelen. Tegen de introductiekoers van 240 euro krijgt hij daarvoor 199,9 miljoen euro.

Daarna heeft hij nog ruim 880.000 aandelen. Tegen de introductiekoers van 240 euro is dat pakket nog eens 211 miljoen euro waard. Marktonderzoekers denken dat de koers van Adyen (flink) zal stijgen, omdat er veel vraag is en weinig aanbod. Dat zou betekenen dat het pakket dat Joost Schuijff overhoudt nog meer waard is.

Lekker, is dit de eerste keer dat Joost casht?

Nee, samen met zijn broer Arnout, Van der Does en Robert Weaver (zijn voormalige zwager) richtte Joost in 1997 Bibit op. Dit was ook een bedrijf dat elektronische betalingen afhandelde. In 2004 werd Bibit verkocht aan de Britse Royal Bank of Scotland, voor zo'n 90 miljoen euro.

Dan zal hij ondertussen wel van het leven aan het genieten zijn?

Nou, hij heeft het ondernemersschap niet aan de wilgen gehangen. Zo is hij sinds 2011, vier jaar na het oprichten van Adyen, betrokken bij PayBreak. Daar is hij nu non-executive chairman, oftewel de president-commissaris.

PayBreak, een Brits bedrijf, haalde medio vorig jaar 24,5 miljoen pond op in een financieringsronde. PayBreak leent geld aan consumenten. Via Afford it now, dat onder PayBreak valt, kunnen website-eigenaren leningen verstrekken.

Allemaal IT-bedrijven, een beta pur sang?

Dat kun je wel zeggen. Hij studeerde natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Daar haalde hij zijn bachelor. Daarvoor studeerde hij aan de Hogeschool van Utrecht electrotechnical engineering.

De eerste baan van Joost Schuijff was IT-manager, bij bank Insinger de Beaufort. Daar zat hij zes jaar. Vervolgens werkte hij nog drie jaar als IT-manager bij de Rabobank.

De functies die Joost Schuijff op zijn Linkedinaccount heeft vermeld. Beeld: Linkedin
Miniatuurvoorbeeld
Dit is een artikel van